Când am decis să schimbăm ceva în stilul nostru de viață asta era una dintre problemele noastre principale. Faptul că ne petreceam atât de mult timp în casă. Mai ales în lunile lungi de iarnă. De acasă în mașină, din mașină la birou, apoi cel mult la sală. Habar nu aveam că studiile demonstrează că statul prea mult în casă nu este deloc benefic.
Ba chiar din contră.
Acum trei ani vorbeam între noi și povesteam despre cum simțim nevoia de „afară”. Și când spun afară nu mă refer doar la afară din țară. Ci afară la aer, în natură.
Video despre generația care își petrece 90% din timp înauntru
Și înțeleg că nici pentru natură nu suntem pregătiți. Nu e nevoie să ne întoarcem să trăim în peșteră. Măcar să nu uităm să mai stăm și la aer liber din când în când.
Te simți trist? Deschide geamul larg și mai ieși pe afară.
Experts also estimate that up to 30% of the world’s population suffer from different levels of SAD (Seasonal Affective Disorder, or winter depression). The exact cause of SAD isn’t fully understood but it’s often linked to reduced exposure to sunlight.
Da, știu că este o reclamă, dar am învățat ceva de la ei ce doar intuiam. Statul în casă NU face bine.
Găsești mai multe detalii și aici.
Știai?
Eu sunt super interesată de cum reușesc scandinavii să fie și productivi și happy și oameni faini ținând cont de iernile lor lungi și depresive. Mi se pare că oamenii ăia au descoperit secretul fericirii. E ușor să fii mereu fericit într-o țară ca Thailanda, cu plaje și apă azurie și căldură tot anul. Dar în Scandinavia e chiar un efort conștient să nu capeți înclinații spre depresie ori suicid 🙂
Eu stiu ca in zona respectiva chiar se sufera intens de depresie si ca in unele tari nordice se fac eforturi mari, alaturi de programe de constientizare etc.
Ma mai gandeam uneori ca poate si din cauza asta, din Germania incolo sunt foarte populare bicicletele. Macar petrec timpul de naveta afara din masini si fac si ceva miscare.
Una peste alta cred ca este foarte importanta si cultura in care te nasti. Sistemul social functioneaza, oamenii sunt politicosi, toata lumea e crescuta intr-o ordine, cu dictonul – munceste cat de bine poti si o sa fie bine. Cred eu ca si din asta le vine echilibrul.
Pe de alta parte am mai vazut un documentar care spunea ca temperatura la care oamenii sunt cei mai eficienti este undeva pe la 16-18 grade celsius. Nu mai stiu exact cat, dar stiu ca mie mi s-a parut extrem de putin pentru ca asa cum spuneai si tu si eu imi imaginez viata perfecta undeva mai la cald.