• Menu
  • Menu

O destinație altfel – Iran

Recunoaștem, noi la prima vizită în Iran nu am făcut prea multă cercetare înainte. Mai mult ne-am suit într-un tren ce ne-a dus din Turcia și până în Iran timp de trei zile, traversând zone care mai de care mai interesante de pe teritoriul ambelor țări. Probabil punctul de maxim al acestei incursiuni a fost traversarea cu bacul a lacului Van.

Momentul a coincis într-o sincronicitate superbă cu apusul. Eram într-un tren plin pe jumătate de iranieni iar pe cealaltă turiști cu rucsacul în spate, curioși.

Codul vestimentar în Iran

În Iran femeile poartă văl pe cap, își acoperă picioarele până la gleznă și coate. Este impresionant însă să vezi că tinerele și-au adaptat stilul cerințelor. Vezi așadar multe femei cochete, asortate, în haine cool, respectând acest cod.

Interesant, cât trenul era în Turcia femeile nu și-au purtat eșarfele.

Aici găsești un articol detaliat despre codul vestimentar, dar și alte informații utile despre Iran.

Istorie

Ne gândim și noi deseori că Iranul nu este neapărat primul pe lista voastră de călătorii. Uite însă niște lucruri care e posibil să îți fi scăpat din vedere. Iranul este fostul Imperiu Persan, sau ce a mai rămas din el. Au avut parte de vremuri tumultuoase, lăsate de mult în urmă.

Țara șofranului, a fisticului și a ceaiului băut oriunde e un petic de iarbă verde. E simpatic să vezi cum seara iranienii își iau covorașele, ceainicul și ronțăielile și ies în parcuri.

E fascinant să pătrunzi într-o istorie atât de veche și complexă precum cea a persanilor.

Ospitalitatea este la ea acasă

Ar trebui să se facă bancuri, sigur sunt, despre ospitalitatea iranienilor. Fără exagerare, sunt oameni care s-ar da peste cap să ajute, să îndrume, să orice. La intrarea în casă doi iranieni pot sta la ușă și jumătate de oră și nici unul nu ar vrea să intre primul de frică să nu fie nepoliticos față de celălalt.

În mare parte din timpul petrecut în această țară am ales să folosim o platformă de călătorii ce ne permite să stăm la oameni acasă. De fiecare dată am fost uimiți de numărul mare de cereri de găzduire primit.

În fiecare casă din Iran în care am pășit ni s-a spus mereu că își prețuiesc nespus oaspeții. “Un oaspete în casa noastră este ca un dar de la divinitate.” Cu această zicală am fost întâmpinați peste tot.

Într-o zi am cerut îndrumare pe stradă iar omul respectiv s-a oprit din ce făcea, ne-a condus până la stație, ne-a dat bilete de la el ca să intrăm în stație și nu a vrut sub nici o formă să accepte bani de la noi.

Peisaje în Iran

Dune și orașe de nisip, istorie, ruinele antice de la Persepolis și apusul de soare în acea zonă, prima noastră incursiune în deșert.

Munți înalți și șosele amețitoare în nori. Și apropo de ospitalitatea de care povesteam mai sus, acest drum prin munții Iranului au fost făcuți împreună cu un localnic amabil ce s-a oferit să facem asta împreună.

Am fost surprinși plăcut nu doar de această ospitalitate greu de transpus în cuvinte, dar și de peisajele și obiceiurile iranienilor. 

Locul preferat? Probabil Yazd, orașul de nisip.

Yazd și Meybod

Găsești aici categoria cu toate articolele din Iran postate de noi.  Și mai ales nu rata poate cea mai frumoasă moschee din lume.

Cea mai frumoasă moschee – Nasir al Molk

Spor la călătorit!

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

7 comments