• Menu
  • Menu

Am urcat pe Găinațul Mare în Munții Iezer – Păpușa – de ce e natura atât de importantă în viața noastră

Probabil nu multă lume a auzit de Găinațul Mare, ce-i drept nici numele acestui vârf nu este cel mai atrăgător. Nu știm care este legenda din spatele numelui, dar probabil că există o explicație. Dacă o știți, suntem curioși să o descoperim.

Vara trecută câțiva prieteni au făcut acest traseu iar noi le-am admirat fotografiile și am promis că îl vom face și noi. Zona Câmpulung Muscel ne este foarte dragă, avem multe locuri pe care le iubim aici. Acum am mai adăugat unul pe listă.

Iarna aceasta am încercat să facem mai multă mișcare, am ieșit în pădurile și parcurile din jurul Bucureștiului cât de des s-a putut, dar nu ne-am încumetat la prea multe drumeții montane și chiar ne era dor.

Articolul susținut de Orange România.

Informații traseu – Cabana Voina – Găinațul Mare

Am pornit de la Cabana Voina, puțin mai jos de ea, de la podul peste Râul Târgușor și am mers pe traseul semnalizat cu bandă roșie/triunghi roșu.

La un moment dat cele două drumuri se despart. Noi am făcut stânga, urmând marcajul bandă roșie, dar și marcajele de cross. Uhmm, da, pe aici se și aleargă.

Pro tip – dacă ajungeți primăvara, puteți să vedeți o superbă câmpie cu brândușe, imediat după ce treceți podul, la stânga. Nu am văzut niciodată așa de multe brândușe la un loc. Ne-a plăcut și a fost un start foarte bun pentru aventura noastră în munți. Noi am fost în ultimele zile din luna martie 2021.

Iată că porneam în prima tură pe munte de anul acesta. Și prima pe zăpada din viața noastră! Ne-am luat bețe și inima-n dinți și am pornit spre vârful Găinațul Mare din Munții Iezer, pe un traseu de dificultate medie.

Diferența de nivel

Cabana Voina este la altutudinea de 983 de m, Găinațul Mare are înălțimea de 1832 de metri. Diferența de nivel este de aproape 900 de metri și se simt cel puțin în bucata pieptișă prin pădure.

A fost o urcare destul de grea pentru niște oameni care nu prea au mai ieșit din casă în ultima vreme, dar a meritat din plin. Aveam nevoie de o ieșire în natură ca de aer!

Traseul oricum este accesibil tot anul. Vă recomandăm să aveți bețe, vă ajută mult. Și neapărat bocanci și pantaloni de drumeție. Probabil când zăpada este mult mai mare sunt necesari și parazăpezi sau gheruțe. Și este nevoie de atenție sporită în zonele în care zăpada nu este stabilă.

Puncte dificile pe traseu

Urcarea pieptiș prin pădure a durat în jur de o oră, poate am făcut puțin mai mult pentru că ne-am odihnit des și nici nu eram învățați cu zăpada. Nu am insistat să ajungem până în vârf de tot pentru că era din ce în ce mai mare omătul, drumul mai greu de parcurs și nici nu aveam echipamentul complet.

Te invităm să vezi și vlogul ca să te orientezi mai bine. Noi ne dorim să revenim în vară pentru a face traseul de tip circuit: Cana Voina – Găinațul Mare – Șaua Grădișteanu – Cabana Cuca – Cabana Voina.

Probabil din cauza vânturilor puternice, pe traseu am tot depășit trunchiuri de copaci. Nu ne-au pus mari probleme, dar ne-au mai încetinit pe alocuri și acestea. Am și sesizat că unele nu erau nici foarte stabile, abordați cu grijă trunchiurile de copaci căzuți în pădure.

Pe traseu am avut o bucată îngustă și alunecoasă pe unde ne-a fost puțin mai greu și la urcare, dar și la coborâre. Se vede în vlog.

Dă-i play și te invităm să te așezi comod pentru a merge cu noi pe acest traseu.

De ce să faci traseul Cabana Voina – Găinațul Mare

În ciuda numelui, merită efortul.

Ce este atractiv la acest traseu, din punctul nostru de vedere, este faptul că ajungem rapid. Și nu este un traseu extrem de cunoscut, așadar nu credem că este aglomerat nici vara.

Daaar cea mai frumoasă este priveliștea superbă de care te poți bucura. Vezi barajul Râușor și lacul, iar dacă prinzi o zi senină, cum am prins noi, vezi vârfurile din Iezer, Piatra Craiului, Leaota și Bucegiul. Absolut superb! Nu regretăm nimic. Ba chiar, cum tocmai am spus, vrem să revenim.

O să mă repet, urcarea prin pădure pare mai dificilă, dar după ce ajungi la liziera pădurii te bucuri cu adevărat că nu ai abandonat pe parcurs. 😍

După atâtea endorfine și bariere cucerite, nu ai cum să te simți altfel decât foaaarte bine. Și nu doar de la mișcare, ci pur și simplu de la natură.

De ce e atât de importantă natura în viața noastră?

Noi visăm să ne mutăm și să trăim în mijlocul naturii. Acolo ne simțim cel mai bine.

Uneori ni se pare că “omul modern” a pierdut prea mult din această legătură minunată cu mediul înconjurător. Ne aflăm într-o perioadă de tranziție, dar statistic vorbind, oamenii au trăit mult mai puțin în case și între ziduri de beton decât în natură.

Natura ne ajută atât psihic, dar și fizic. Studiile au demonstrat că a sta în natură, sau pur și simplu să privești fotografii cu peisaje, ajută corpul să se relaxeze. Scade tensiunea arterială, dar și pulsul. Iar psihic, cei care suferă de depresie moderată sau ușoară se simt mult mai bine după câte o plimbare în natură.

Nici nu ar trebui să facem o distincție între noi și natură. Noi suntem parte din tot acest ecosistem. Dacă distrugem natura, ne distrugem pe noi.

Poți secreta endorfine și făcând mișcare acasă, sau în săli de fitness, dar senzația de bine oferită de mediul natural nu se poate reproduce în mediu artificial.

Cum putem susține grija față de mediu?

Ne bucurăm să vedem că tot mai multe companii au acest interes față de mediu. Una dintre ele este Orange România, încurajând o economie circulară, în care refolosim cât mai mult și aruncăm cât mai puțin.

De exemplu știai că poți cumpăra telefoane recondiționate, dar care au garanție?
Cam ⅔ din din emisiile de dioxid de carbon din industrie provin din manufacturarea echipamentelor. Alegând un dispozitiv recondiționat încurajăm acest timp de consum circular. Prețul este mai mic, telefoanele sunt verificate și reparate de specialiștii Orange, iar certificatul de garanție este valabil 12 luni.

Am testat o vreme un astfel de produs recondiționat, un Samsung S20, și nu am simțit absolut nicio diferență față de S20-ul meu. Funcționează perfect din toate punctele de vedere. În cazul în care vă faceți griji că aceste dispozitive nu sunt la fel cu cele achiziționate noi.

Produsele vin ambalate, însoțite de certificat de garanție valabil 12 luni, cu toate accesoriile necesare în cutie.

Fotografiile din acest articol sunt realizate atât cu telefonul meu, cât și cu acest telefon recondiționat pe care l-am testat. Simțiți diferențe între ele? Nici noi! 🙂

Ah, aici am luat noi masa :). Soarele ne bătea în ochi, aveam un super view și ne gândeam să mai stăm și să nu revenim prea curând cu picioarele pe pământ plat.

Reciclare, buy-back și reparare

Tot în magazinele Orange găsiți și containere pentru baterii și deșeuri electrice mici (telefoane, tablete, încărcătoare, căști). Aceste dispozitive nu se aruncă niciodată direct la coșul de gunoi. Aproximativ 85% din telefoanele returnate prin buy-back sunt trimise la reciclare, restul sunt recondiționate și vândute. Astfel se recuperează 98% din componentele telefoanelor, iar restul de 2% de substanțe periculoase sunt înlăturate.

Așadar data viitoare când habar nu ai ce să faci cu dispozitivele tale vechi, vezi dacă nu le poți vinde prin programul de buy-back.

Iar dacă doar ți s-a stricat dispozitivul, în loc să îl arunci direct la coșul de gunoi, mai bine îl repari. Tot Orange are 11 care centers în care poți merge cu telefonul pentru reparare.

If it ain’t broken, don’t fix it. Iar dacă s-a stricat, nu îl arunca la gunoi.

Uite și acest articol cu 7 modalități rapide prin care îți poți reduce amprenta de carbon acasă. Evident, dacă reducem consumul de carne de vită, facem asta și cu laptele sau brânza. Și am citit despre laptele de ovăz că este unul dintre cele mai prietenoase cu mediul dintre lactatele vegetale. Uite aici de exemplu o comparație între diverse tipuri de lapte.

În loc de o concluzie – natură ne oferă tot ce avem nevoie. Trebuie să încetăm să mai facem o distincție între noi și ea. Iar pentru a o proteja putem începe fiecare dintre noi cu pași mai mici sau mai mari.

Tu ce faci pentru a proteja natura? Ți-a plăcut traseul? Ai fost pe el? O să urmeze probabil muuult mai multe povești de acasă de la Alex, locul pe care căutăm să ni-l facem și noi acasă. 🙂

Spor la călătorit și aveți grijă de voi!

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

3 comments