• Menu
  • Menu
Inima lui Iisus

27 de obiective turistice din Harghita pe care să le vizitezi

În luna Mai am avut plăcerea să participăm la un infotrip alături de alți creatori de conținut, jurnaliști și fotografi și să descoperim împreună câteva obiective turistice din Harghita.

Deși trecusem de multe ori pe aici, nu zăbovisem niciodată prea mult și nu știam cât de multe locuri frumoase sunt de văzut și ce fel de activități se pot face în zonă. Dar am aflat! Și-am mai adunat câteva și le-am pus într-o listă (destul de cuprinzătoare, zicem noi) de obiective turistice din Harghita!

Enjoy! Te așteptăm și pe Instagram sau in grupul România Lipa-Lipa.

Obiective turistice din Harghita

1. Statuia Inima lui Iisus (coordonate GPS)

Inima lui Iisus

“În anul 2011, pe dealul Gordon din Harghita, aflat între Odorheiu-Secuiesc și Praid, a fost ridicată cea mai mare statuie a Lui Iisus din Europa de Est. Denumită Inima Lui Iisus, statuia are o înălțime de aproximativ 22 de metri, e construită din fier și oțel inoxidabil, iar prețul ei de 200.000 de euro a fost plătit din donații strânse de primăria din comuna Lupeni.

În interiorul statuii se află scări metalice, în spirală, pe care puteți urca până în capul acesteia, priveliștea fiind minunată de sus.” – sursa: visitharghita.com

Inima lui Iisus

Noi am ajuns la ea plecând cu buggy-urile din Odorheiu Secuiesc, dar se poate ajunge și pe jos, într-o drumeție dintr-unul din satele din jur. De altfel, monumentul este inclus și în traseul Via Transilvanica.

2. Lacul Sfânta Ana (coordonate GPS)

Chiar dacă este unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Harghita, nu putem să nu menționăm acest lac. Pe lângă faptul că este foarte frumos și liniștit, lacul Sfânta Ana mai are ceva special: este singurul lac vulcanic de pe teritoriul Romaniei. S-a format în urmă cu vreo 35.000 de ani și se află într-unul din craterele masivului vulcanic Ciomatu.

Și apropo de cratere, șoseaua până aici a fost construită tot cam atunci, judecând după cum arată. Făcând abstracție de starea drumului, pădurea este superbă și aveți mari șanse să vă întâlniți cu ursul. În zonă sunt aproape 25 de ”Moși-Martin”

3. Tinovul Mohoș (coordonate GPS)

Nu avem poze de aici pentru că nu am fost, dar iată o poză din Tinovul Poiana Stampei, cel mai mare din România. 🙂

La câteva sute de metri de Lacul Sfânta Ana, într-un alt crater al aceluiași vulcan, se află Tinovul Mohoș, cel mai cunoscut tinov de la noi din țară. Vulcanul a erupt prima dată pe aici, în crater s-a format un lac, care în timp s-a colmatat. Au început să apară diverse specii de plante specifice zonelor de mlaștină și așa s-a format rezervația naturală de tip floristic și faunistic Tinovul Mohoș.

Se vizitează doar cu ghid, la 10:00, 12:00, 14:00 și 16:00, iar vara este o tură și la ora 18:00.

Găsiți aici o listă cu toate tinoavele și turbăriile de la noi.

4. Băile Tușnad (coordonate GPS)

Dacă vreți să vizitați cele două obiective de mai sus, puteți să stați câteva zile în Băile Tușnad. Este o stațiune montană tipică, cu multe locuri de cazare, într-o zonă ce oferă multe posibilități de petrecere a timpului liber în natură. Și unde, dacă nu e evident din nume, se pot face și tratamente cu băi termale.

5. Parcul Mini Transilvania (coordonate GPS)

În apropiere de Odorheiu Secuiesc se află singurul parc tematic cu machete ale unor clădiri istorice din România. Un loc în care puteți să vă duceți piticii și să vă simțiți bine împreună 🙂 Miniaturile sunt realizate cu măiestrie până la cele mai mici detalii. Ce ne-a mai plăcut a fost că am putut să ne inspirăm și să adăugăm la lista de obiective de vizitat și unele clădiri importante de care nici nu știam. Plus foarte multe informații.  De văzut!

6. Lacul Roșu (coordonate GPS)

Este unul dintre cele mai mari lacuri de acumulare naturale din România și cele mai populare, fiind pe drumul principal dintre Gheorgheni și Bicaz. Face parte din Parcul Național Cheile Bicazului-Hășmaș și fiind atât de ușor accesibil, vara se cam aglomerează și poate deveni neplăcut. Dacă vreți liniște și natură, faceți o tură în jurul lui, pe jos sau pe bicicletă. Și dacă vreți adrenalină, încercați un traseu de Via Ferrata (am explicat mai jos ce înseamnă)

7. Parcul Național Cheile Bicazului-Hășmaș (coordonate GPS)

De Cheile Bicazului a auzit mai toată lumea și probabil ați și trecut pe aici cu mașina, dat fiind că reprezintă un pasaj natural între Moldova și Ardeal și se află într-o zonă foarte ofertantă din punct de vedere turistic. Dacă nu știți cum sunt, vedeți aici:

Pe lângă Cheile Bicazului și lacul Roșu, de care aminteam mai sus, în acest parc național mai puteți încerca și:

– unul dintre traseele turistice din munții Hășmaș

– Cheile și Peștera Șugăului

– Cheile Bicăjelului.

E drept că aceste rezervații naturale sunt în județul Neamț, dar nu cred că se supără nimeni dacă le includem ca bonus pe această listă cu obiective turistice din Harghita.

8. Piatra Singuratică (coordonate GPS)

Se înalță semeață peste Depresiunea Ciucului și imaginea sa este emblematică pentru munții Hășmaș. Cele mai ușoare trasee montane către ea pornesc din localitatea Bălan. Până la cabana de la bază se poate ajunge fără probleme, în circa 2 ore. Însă escaladarea vârfului este doar pentru cei bine pregătiți (și fizic și mental).

9. Bazilica franciscană din Șumuleu Ciuc (coordonate GPS)

Știați că în județul Harghita se organizeaza anual, de Rusalii, cel mai mare pelerinaj catolic din România? Zeci de mii de oameni participă în fiecare an, iar Bazilica Romano-Catolică din Șumuleu Ciuc devine neîncăpătoare. Dacă ajungeți în acest cartier din Miercurea Ciuc, musai să vizitați biserica. Este cu adevărat impunătoare! Și să știți că puteți lua prânzul la restaurantul de lângă, unde a mâncat și Papa, când a venit în România în 2019. Puteți chiar să vă cazați în camera în care a dormit Suveranul Pontif!

10. Stațiunea Borsec (coordonate GPS)

Efectele terapeutice ale izvoarelor de ape minerale din Borsec au fost recunoscute pe plan internaţional prima dată în 1873, la Viena. Atunci apa din Borsec a fost numită ”Regina Apelor Minerale”. Zona s-a dezvoltat destul de mult în perioada interbelică, iar în 1953 localitatea a primit rangul de stațiune balneo-climaterică. Din păcate, stațiunea s-a degradat în timp și nu mai strălucește ca-n anii ei de glorie. Dar rămâne pe lista de obiective turistice din Harghita care merită vizitate. Găsești aici o listă cu locuri de cazare din Borsec, în caz că te tentează

Fun fact: Pe lângă izvoarele de ape minerale, Borsec este cunoscut și pentru că se află în zona carstică a Dealului ”Scaunul Rotund”, cea mai importantă depunere de travertin din țară. Travertinul este un fel de marmură mai slab calitativă. Din cariera de la Borsec a fost extras travertin folosit la construcția Casei Poporului și a metroului din București.

Și tot datorită amplasării într-o zonă carstică, aproape de Borsec există mai multe peșteri, printre care și cele două de mai jos:

11. Peștera de Gheață (coordonate GPS)

Seamănă cu un canion și are o înălțime de 50 de metri. Se numește așa datorită infiltrațiilor de apă, care îngheață și iau forma de stalactite și stalagmite. Se poate ajunge la ea pe traseul cruce roșie ce pornește din marginea stațiunii Borsec

12. Grota Urșilor (coordonate GPS)

Foarte aproape de Peștera de Gheață, Grota Urșilor merită și ea vizitată. Este un culoar-defileu format prin eroziunea rocilor calcaroase.

13. Poiana Zânelor (coordonate GPS)

Ultimul obiectiv din Borsec pe care vi-l recomandăm este Poiana Zânelor. S-ar putea să vă duceți cu gândul la un loc scos din povestea lui Peter Pan. În realitate este un ansamblu de izvoare minerale, amenajate cu bazine în aer liber și locuri de odihnă.

14. Cheile Vârghișului (coordonate GPS)

Traseul prin chei este splendid, bine amenajat cu poduri peste râul Vârghiș și lanțuri în porțiunile mai dificile. E foarte important să vă echipați bine dacă mergeți, cu bocanci și haine de drumeție, pentru că sunt locuri în care alunecă tare, mai ales după ploaie. Plus noroi. Nu sunt genul de chei în care să mergeți în șlapi sau cu platforme! Nouă nu ni s-a părut greu traseul, dar depinde de fiecare ce înțelege prin ”greu”.

Și ce mai este interesant la aceste chei e că există și un traseu de Via Ferrata pe care-l puteți face, numit ”Șoim călător”. Asta dacă nu aveți frică de înălțime, pentru că diferența de nivel este de 120 de metri! Pentru cine nu știe, Via Ferrata înseamnă un traseu montan echipat cu şufe metalice, trepte de fier şi alte ancore (poduri suspendate sau traverse). Practic alpinism, dar ceva mai sigur. Expresia vine din italiană și se traduce prin ”drum de fier”.

Și apropo, în Harghita mai sunt și alte locuri în care puteți face astfel de cățărare: Cheile Bicazului, Piatra Șoimilor și Lacul Roșu, despre care am vorbit mai sus.

Vezi și vlogul pentru mai multe detalii și idei de ce poți face în zonă.

15. Peștera Merești (coordonate GPS)

Este una din cele 4 peșteri care se pot vizita în rezervația naturală Cheile Vârghișului (dintr-un total de 122!). Recomandarea noastră e să o vizitați cu un ghid (pe care-l găsiți în comentariile postării de mai jos), în primul rând pentru siguranță și apoi pentru informații interesante despre peșteră. Noi am aflat că în România se găsesc 20 de specii de lilieci, din care 14 își fac veacul prin această peșteră. Din păcate, nesimțirea unor oameni a făcut ca autoritățile să fie nevoite să restricționeze accesul publicului într-o parte a peșterii și nu e exclus ca pe viitor să o închidă de tot. Deci fiți civilizați dacă mergeți: fără gunoaie și nu deranjați liliecii cu zgomote sau lumini puternice.

16. Baia de sare din Merești (coordonate GPS)

După ce ați parcurs Cheile Vârghișului și poate și Via Ferrata, puteți merge pentru relaxare și tratament la baia de sare din Merești. Pe lângă băile cu scop terapeutic, apa sărată din zonă este folosită de localnici și pentru gătit sau pentru conservarea murăturilor și a cărnurilor.

17. Muzeul Secuiesc al Ciucului (coordonate GPS)

Este locul perfect în care să mergeți pentru a afla istoria orașului Miercurea Ciuc din vremuri medievale până în epoca modernă.

”Vizitatorul poate face cunoştinţă cu multe teme interesante, precum circumstanţele aşezării secuilor ciucani, secretele franciscanilor din Şumuleu sau atmosfera târgurilor de odinioară.” – sursa: www.csikimuzeum.ro

18. Salina Praid (coordonate GPS)

Un alt obiectiv unde puteți să mergeți liniștiți cu copiii este Salina Praid. Există o bază de agrement cu locuri de joacă, cinema 3D, cafenea, capelă și o farmacie cu produse naturiste.

Judecând după numărul de vizitatori (câteva sute de mii pe an), putem spune că este unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Harghita. Puțini știu însă că foarte aproape este și:

19. Rezervația naturală Dealul Sării (coordonate GPS)

Muntele de sare din Praid are impresionanta adâncime de 3 kilometri! Timp de milenii, pârâul Corund a erodat acest colos, separând muntele în două și formând canionul de sare. Este foarte spectaculos, cu doline in sare, stânci masive de sare și tot felul de forme ciudate în care s-a cristalizat NaCl-ul. Cred că am putea să ”pierdem” lejer 2-3 ore explorând și admirând.

20. Muzeul pălăriilor de paie (coordonate GPS)

Da da, există și așa ceva. Un muzeu altfel, fondat de un localnic din Crișeni într-o casă tradițională renovată. În cele 3 camere puteți admira zeci de modele de pălării de paie din toată țara și chiar puteți asista la tot procesul de fabricare al unei pălării. Aici găsiți și cea mai mare pălărie purtabilă din ţară, cu diametrul de doi metri şi greutatea de 2,65kg :). Și din ce am văzut pe net, proprietarul este o gazdă foarte bună, toată lumea care l-a vizitat pare foarte încântată.

21. Cascada Vârșag (coordonate GPS)

O cascadă în două trepte, extrem de frumoasă, în pădurea din localitatea Vărșag. Cascada este alimentată de 7 izvoare, iar apele pârâului se aruncă de la 7 metri.

Drumul până aici nu este cel mai prietenos pe timp de iarnă, dar cascada îngheață în două culori datorită mineralelor din apă, așadar efortul poate să vă fie răsplătit.

22. Tinovul de la Fântâna Brazilor (coordonate GPS)

Tinovul Fântâna Brazilor este un loc misterior și extrem de interesant. Există de pe vremea glaciațiunii și este situat în platoul unui vulcan. Parcul este amenajat foarte bine, cu poteci de lemn și panouri informative de unde puteți afla despre procesele și speciile specifice unei astfel de zone mlăștinoase.

23. Manufactura de Bere Csíki (coordonate GPS)

O experiență inedită pe care am avut-o în Harghita a fost vizitarea fabricii de bere artizanală Csíki. Am văzut cum se fabrică și am aflat povestea interesantă a acestei beri, produsă din 2013 într-o fostă distilerie comunistă.

Vedeți aici frânturi din vizita noastră:

Este necesar să faceți o programare înainte de a vizita, nu prea funcționează spontan, ci la program.

24. Castelul Lazăr (coordonate GPS)

Un frumos exemplu de arhitectură renascentistă din Transilvania.

25. Skigyimes (coordonate GPS)

Evident, lista asta nu era completă fără pârtia de bob skigyimes, o distracție atât pentru cei mici, dar și pentru cei mari. Găsiți detalii aici.

26. Parcul de animale sălbatice din Ivo

Știți deja deviza noastră – preferăm să admirăm animalele sălbatice în mediul lor natural. Mai multe detalii aici.

27. Barajul Zetea (coordonate GPS)

Pentru un moment de liniște și relaxare.

Și pentru că multă lume ne intreabă unde să se cazeze, vă lăsăm aici o listă cu toate locurile de cazare din județ.

Cam astea sunt propunerile noastre pentru județul Harghita. Ce am mai omis? Ce îți doreai să mai găsești pe listă și nu a fost și, mai ales, suntem curioși să ne spui câte dintre aceste locuri ai vizitat poate deja.

Spor la călătorit și aveți grijă de voi!

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

3 comments

Lipa Lipa
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.