• Menu
  • Menu

Please horn – traficul in India

Trafic haotic, plin de masini venind mai mult sau mai putin de peste tot, nici urma de semnal la schimbarea sensului de mers dar o galagie de claxoane!

Cele mai multe claxoane, adunate la un loc, ce se aud in acelasi timp si intr-o incolacire de nedescris. Honk honk, hoooonk, hon-hon-honk la nesfarsit. Dupa o zi incepusem sa ma invat si nici nu mai sesizam asa acut zgomotul si harmalaia dar eram foarte curioasa de ce se claxoneaza asa de mult si mai mult de ce este chiar incurajat claxonatul.

Traficul în India

Masinile au pe spate desenat frumos cu modele indiene de cele mai multe ori „Please horn” iar alteori „Please OK horn”. Priveam si ma intrebam daca nu e greseala – Ok, please horn – de exemplu.

De asemenea incepusem sa ma prind ca se claxoneaza mai tot timpul dar nu eram foarte sigura. Asa ca am intrebat.

Se claxoneaza in loc de semnalizare. Pe vremuri masinile nu prea aveau oglinzi retrovizoare sau erau prea mici si ineficiente.

Traficul mereu aglomerat, s-a gasit aceasta solutie: claxonatul. Orice miscare vrei sa faci in trafic e musai sa claxonez: daca schimbi banda, daca depasesti, daca te opresti, inante sa incepi sa depasesti, cand stai la coada, cand ai impresia ca cel din dreapta vine peste tine, cand ai impresia ca cel din stanga vine peste tine, claxonezi pietonii, vacile, tot ce misca!

Povestea cu OK nu vine de la o greseala ci de la „On Kerosen”. Majoritatea vechiculelor aveau kerosen, era bine sa atentionezi pentru a evita orice impact.

So… Welcome to India! Please Horn OK!

Blow horn

 

horn ok please_682x600

Totusi nu exista o lege sau o regula de circulatie care sa indice obligativitatea utilizarii claxonului. Mai mult, pe langa aceasta varianta aflata de la un localnic am decis sa studiez putin si teoriile internetului. Doua alte variante:

  • OK vine de la numele unui detergent iar compania producatoare a scris OK pe peste tot pe unde a putut pentru a promova produsul.
  • O alta varianta este ca OK-ul semnaliza distanta corespunzatoare de franare.

Povestea continua cu un mic video cu o bucata de trafic nocturn. Daca nu claxonezi, nu existi!

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.