Dacă tot m-am întors până la China cu poveștile, mă gândeam că este o completare utilă la acest articol și unul în care să povestesc despre metodele de a înșela turiștii.
Sunt câteva mai cunoscute și larg răspândite. În afară de bancnotele false.
Cum să eviți să primești bani falși.
Încearcă să ai bani cât mai mărunți. De cele mai multe ori bancnotele de 50 și 100 de yuani sunt falsificate. Mie mi-au fost schimbați banii falși de către un vânzător ambulant și tot către un vânzător ambulant am încercat să plătesc atunci când am aflat că sunt falși.
Metoda – invitație la palatul de vară
În principiu în China se pare că cel mai ușor mod de păcălire a turiștilor este invitația. Eram pe străzile din China și un domn a tot insistat să îl urmăm pentru a vedea gradinile palatului de vară, sau ceva de genul. Nu îmi mai amintesc nici eu exact. Pe drum mi-am amintit că văzusem în holul hotelului niște avertizări cu privire la lucrurile astea, nu știu ce se întâmpla la grădina de vară a palatului, nici nu am aflat.
Invitație la ceai
Cea mai cunoscută dintre metode. De multe ori turiștii sunt păcăliți să iasă la ceai. La final nota de plată o să fie mult mai piperată decât ai spera pentru un simplu ceai, dar nu prea ai ce face decât să plătești mai ales pentru că amicul cu care venisei a dispărut deja, înainte să vină nota!
De cele mai multe ori cel care te invită este mână în mână cu propietarul ceainăriei. Profitul îl împart frățește!
Sfatul meu este să ai grijă cu cine ieși la ceaiuri și la masă. Dacă ceva nu îți miroase bine, probabil e mirosul de înșelătorie! Ai încredere și în instinctul tău!
Profesor de engleză în China
Mai ales dacă pleci în China și vrei să și lucrezi o să te rog să ai ceva mai multă grijă. Se practică în mod frecvent înșelătoriile legate de muncă. Multe dintre ele sunt joburi de profesori de limba engleză. Au fost raportate cazuri de abuzuri grave, de cele mai multe ori ceea ce se promite nu se și respectă.
Produse false
O să te șochez – în China se vând foarte multe fakeuri. ȘOC!
Da, cât ești în China e bine să verifici etichete, cusături, orice îți poate demonstra că produsul nu este falsificat. Dacă nu te deranjează să cumperi fake-uri, ai grijă totuși că nu plătești cât pentru un original!
Mai știți și alte metode de a înșela turiștii în China?Eu mai am pregătite câteva de prin alte orașe ale lumii.
Travel & love, love to travel!
[…] În acest articol v-am povestit despre China, aici despre Istanbul. Azi povestim despre cele mai populare metode de a înșela turiștii în Paris. E vară, perioada concediilor se aproprie și cred că o să vă fie de folos. […]
Eu si prietenii mei am patit altceva. Am fost pacaliti la autobuz dupa ce o doamna care purta uniforma companiei de transport ne-a indicat ca este mai bine sa luam alt autobuz spre Marele Zid, din Beijing. Autobuzul avea acelasi tarif ca cel pe care ne propusesem noi sa il luam, insa ne lasa intr-o statie unde apoi numai cu taxi-ul poti ajunge la unul din punctele de urcat pe Marele Zid. Doamna din statie era in colaborare cu taximetristii pentru a le aduce turisti straini naivi. Am negociat la sange cu taxiu-ul si teapa a ajuns la mai putin de 10 euro/persoana la un grup de 5.
Ah ce nasol! Îmi pare rău și mulțumim pt pont.
Dacă îți amintești și numele autobuzului bun ar fi nice. Poate reușesc măcar alții să evite.