• Menu
  • Menu

A meritat să avem asigurare de călătorie?

Din punctul nostru  de vedere a meritat clar! Chiar dacă financiar am putea spune că tot pe acolo am ieșit. Dar am și revenit acasă cu vreo patru luni înainte de a ne expira asigurarea și amândoi începeam să avem dureri dentare.

Așadar, azi fac un rezumat al situațiilor în care am fost și cum de simțim că a meritat așa de mult asigurarea! Cu exemple și sume!

În Thailanda am avut un accident cu scuterul. Am fost transportați cu ambulanța și tratați la spitalul din Pai. Cum noi am anunțat asigurarea tocmai următoarea zi, acolo am plătit noi din buzunar, luat documente și păstrat chitanțe pentru a le deconta în România!

Din Pai am plecat în Chiang Mai unde am vizitat un spital privat. Aici am făcut iar radiografii și am fost consultați de un medic. Am luat și de aici facturi și chitanțe.

Toată distracția cu accidentul ne-a costat pe la 260 de euro pe amândoi, suma din chitanțele pe care le aveam!

În Laos am mers pe la spitale și doctorii de acolo, dar nu am plătit nimic pe nicăieri. Oricum nu aveau uneltele necesare pentru a se uita în urechea lui Alex.

Alex avea urechea înfundată de vreo lună. Am mers din doctor în doctor, prima doctoriță nu avea instrumentele potrivite pentru a vedea în urechea lui. La spital ne-au spus să se ducă acasă să doarmă că îi trece.

Până la urmă cât timp eram în Vietnam a mers la un control la spitalul francez. Programarea a fost făcută chiar de către cei de la Gothaer iar Alex nu a plătit nimic. Nici măcar punga plină cu medicamente cu care s-a întors. Noi bănuiam că este vorba de un dop de ceară, dar cum el nu prea auzea cu urechea stângă, uneori îi țiuia, alteori îl durea, eram îngrijorați și ne doream mult și un diagnostic pus de doctor, nu de noi.

Nu știm exact cât a costat toată distracția asta. Doar consulația era listată pe la 100 de euro. Na, spitalul / clinica Franceză din Hanoi! Pretenții!

Așadar până acum avem un minim de 360 de euro economisiți în servicii medicale. 


Recuperarea banilor

Săptămâna asta am reușit să ne facem și noi timp să ne ocupăm să ducem actel! Marți Alex a mers să depună formularele și chitanțele. L-am lăsat pe el să se ocupe de toată procedura. Ieri noapte (e vreo 12:00 când scriu articolul ăsta) am descoperit că ne-au și fost livrați banii în cont!

Totul a descurs fără probleme. Noi începusem să ne facem tot felul de filme în cap. Ba că e deja februarie și noi nu am depus încă actele, că la asigurări găsesc ei tot timpul un motiv, prostii de genul fără fond. Și chiar nu a fost cazul!

Evident, există și niște restricții. Nu știu dacă poți merge chiar oricând să duci chitanțele și neapărat trebuie să verificați și voi în contractul semnat. Unele asigurări vă dau un termen de o săptămână sau două de exemplu.


Și, așa cum precizam și mai sus, am revenit acasă cu câteva luni înainte să ne expire asigurările și cum începeam să avem aceste probleme dentare, probabil că am fi cerut ajutorul pentru programări la stomatolog!

Am mai scris aici despre asigurările de călătorie iar în acest articol am povestit la scurtă vreme după pățania cu scuterul cum m-a ajutat și psihic asigurarea!

Suntem foarte bucurosi că am plecat pregătiți de acasă. În mod normal trebuie contactați primii. Dar în timp ce stăteam pe marginea drumului, speriați, încercând să ne tragem răsuflarea, nu ne stătea gândul chiar la asta! Cred că încercam să ne dăm seama dacă este cazul sau nu să mergem la un spital.
Mi-am amintit de asigurare tocmai când mi-a fost dat un telefon iar cineva mi-a spus în engleză că urmează să vină ambulanța.
Ziua următoare am trimis detaliile către firma de asigurări. Într-un fel pe mine m-a ajutat și liniștit ideea că luam legătura cu cineva de acasă care ne putea îndruma în cazul în care am fi avut nevoie. Te ajută mult gândul că la un telefon sau mail distanță sunt oameni care te pot direcționa spre un spital, pot chema ei ambulanța pentru tine în cazurile foarte urgente! Ține numărul de urgență de la asigurarea ta de călătorie cât mai aproape de tine!

Vă dați seama! Eram singuri în lumea largă, departe de casă, accidentați și vai de noi! Părinților nu le-am spus că avem belele tocmai pentru a nu-i agita. Așadar contactul cu firma de asigurări a fost foarte de ajutor! E bine să ai pe cine te baza! Iar pentru mine a însemnat mult să știu că am la cine să apelez dacă simt că facem infecții, facem febră, se întâmplă ceva!


Noi știm că oamenii nu prea au încredere, dar noi vă povestim, direct cu sume și detalii, cum de a meritat asigurarea noastră! Bine, serviciile medicale din Thailanda sunt bune și ieftine, spitalul din Pai, acolo unde am făcut cea mai mare parte de tratament, avea prețuri foarte foarte mici!

Dar ce te faci când sumele sunt prohibitive? Că în cei 260 de euro cheluiți de noi intră vizite și pansări zilnice la spital timp de minim 2 săptămâni. Și cu răni adânci deschise nu prea îți vine să te oblojești singur! În unele țări și spitale serviciile medicale sunt mult mai costisitoare!

Noi inițial am făcut asigurare pentru șase luni. Nu eram siguri cât vom sta plecați, apoi am prelungi pentru încă șase!

Pot să îmi prelungesc asigurarea cât sunt înca plecat?

Da. În principiu! Dar ai grijă!Prelungirea nu se poate face chiar în orice condiții dacă ești plecat din țară. Verifică bine contractul și anunță cu privire la prelungire cu o săptămână sau două în avans. În cazul contractului nostru termenul era de minim 3 zile parcă și iar am avut o mică panică panică. Repede, printează, semnează, trimite poză, plătește să putem să prelungim!

Nu pleca neasigurat în călătorie! Iar după ce ai plecat, nu te băga în belele! Mai bine „dai banii degeaba” decât să stai prin spitale!

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

14 comments