• Menu
  • Menu

Bangkok – orașul vieții

Am petrecut o săptămână în Bangkok iar în tot acest timp ne-am ocupat foarte puțin cu atracțiile turistice și mai mult cu căutarea esenței orașului și a locuitorilor. Ne-am plimbat din zonele fancy în zonele cu backpackeri, am mers cu autobuzul, am negociat la sânge pentur tuk tuk și am plătit mai mult mergând cu taxi-ul.

Am descoperit că poate să fie o experiență în sine încercarea de a mânca într-un mall, că „traffic jam” nu e doar o expresie folosită deseori de taximetriști pentru a nu pune aparatul să meargă și pentru a te taxa mai mult, că dacă te blochezi pe Khao San Road pierzi mult din autenticitatea locului, dar dacă nu treci pe acolo măcar o seară, pierzi din vedere unul din locurile cele mai agitate ale orașului.

Ce să mai, Bangkok – city of life, își merită numele. Orașul vieții are 8 milioane de locuitori, plus încă vreo șase în zona metropolitană lui. Cu 14 milioane de locuitori în total, ai multă, multă viață clocotind.

Unde să stai în Bangkok?

Ai atât de multe opțiuni și variante încât eu ți-aș recomanda să rezervi ceva înainte de a ajunge aici. Poți căuta pe Book-cheap un hotel după cum ți-l dorești – mai aproape de zonele de shopping, sau poate mai aproape de distracție sau temple!
Eu nu rezerv în avans de multe ori, dar o fac mereu pentru orașele mari. Noi am stat la Sukosol Hotel trei zile pentru a ne răsfăța, simțeam că merităm, apoi ne-am mutat alte trei zile la Lub D, un alt loc super fain. Am trecut în drumul nostru dinspre Sud spre nord încă o seară și atunci am stat chiar pe Khao San Road, la un hotel cu piscină.

În materie de cazare chiar poți să găsești orice îți dorește inima.


 

Ce am experimentat în Bangkok?

Cu toate că ni s-a părut că am fost super înceți din cauza căldurii și că nu am vizitat mai nimic, am văzut foarte multe!
În primele zile am mers până în mall-ul Central World. Ne întâlneam acolo cu o amică a lui Alex. Nu am apucat să explorăm magazinele însă am încercat să cumpărăm de mâncare. Ne-am nimerit într-o hală imensă tixită cu tarabe (și restaurante) unele lângă celelalte, cu mâncaruri care mai de care mai apetisante.

Vă spun, ne-am simțit atât de copleștiți de multitudinea de variante! În plus pentru plată trebuia achiziționat un card. Ni s-a părut totul atât de complicat încât până la urmă am luat doar niște produse de patiserie pentru care am putut să plătim cash.

Pe Khaosan am mâncat prima dată greiere și larve de greieri. Nu m-au dat pe spate, încă îmi e greu să mă învăț cu ideea că sunt comestibile. Nu aș spune că nu îmi plac, dar dacă am alternative (foarte gustoase de altfel) de mâncare, atunci le prefer pe alea!

Bangkok-131_1280x720

Am petrecut nebunește până târziu în noapte și am fost mahmuri ziua următoare! Nu știu cum reușesc tinerii care călătoresc în Thailanda să treacă peste mahmureala din zilele călduroase din Banagkok, dar nouă nu ne-a fost ușor. Doi moși!

Am sesizat cu surprindere că Bangkok-ul este chiar restrictiv la capitolul fumatul și spațiile publice. În zonele business ale orașului străzile sunt foarte curate iar locurile de fumat bine delimitate.

Deseori regulile sunt făcute pentru a fi încălcate. Mai ales în Bangkok.

Cel mai mult mi-a plăcut faptul că am interacționat cu localnici. Prietenii lui Alex, făcuți acum câțiva ani prin Work and Travel, care ne-au sărit în ajutor și distracție imediat.

Bangkok-118_1280x720

Bangkok-114_1280x720

Am fost la piață, am mâncat și am petrecut împreună. Am aflat că thailandezii au maxim o săptămână de concediu pe an (se adaugă zile odată cu vechimea la un loc de muncă) și zilele legale de sărbătoare.

Probabil ăsta este și motivul pentru care de sărbători toată lumea se dezlănțuie! Poți să citești despre experiența noastră de Songkran aici.

Am aflat că tinerii thailandezi de vârsta noastră au fix aceleași gânduri ca și noi. Unii încă învață, alții visează să exploreze lumea, alții sunt antreprenori. Și îmi place să descopăr iar și iar cât de asemănători suntem! Și că lumea e totuși un loc mai mult frumos decât urât!

Mâncarea

Este o experiență în sine în Bangkok. De la restaurantele de lux și până la cea mai bună și mai simplă mâncare. Mai exact pui fiert în supă, servit cu orez și legume. Mâncat într-un restaurant autentic, tot „street food” la care am și stat la coadă pentru a ne așeza.

Bangkok-24_1280x720

Bangkok-23_1280x720

Traficul

Este o nebunie! În ziua în care plecam spre Chiang Mai am ales să mergem prima dată la stația de autobuz, să luăm biletele și să și vedem cât facem până acolo. Am luat autobuz pentru că ne era mai ușor decât să luăm autobuz și sky train.
La dus am făcut o oră și ceva cu tot cu perioada în care am cumpărat biletele. La întoarcere 45 de minute – o oră. Ne așteptam ca două ore jumătate până la plecarea autobuzului să ne fie suficiente și să apucăm să și mâncăm. Am ajuns la gară fix după două ore și 25 de minute. Am trecut prin traficul din Bangkok de la agonie la extaz.

Am vrut să coborâm și să mergem pe jos pentru că stația era peste drum, dar fiind în mers șoferul nu a deschis ușa. Pe jos făceam două minute, cu autobuzul a durat cel puțin douăzeci!

Așadar într-o singură zi, două drumuri până la stația de autobuz ne-au „costat” vreo cinci ore.

Bangkok-13_1280x720

Tips and tricks pentru transportul în Bangkok

Cel mai rapid și util este sky train-ul. Încercați să îl folosiți cât de mult puteți.

Mai apoi cu taxi-ul (dar cu ceasul pornit) este mult mai ieftin să mergeți decât cu tuk-tuk-ul de exemplu. Aveți grijă totuși taximetristul să pornească și să lase pornit ceasul. În mijlocului cursei poate invoca „trafic jaaaaam”, o să vă stabilească un preț și o să oprească aparatul. E de preferat să nu îi lăsați.

De ce e mai ieftin cu taxi-ul decât cu tuk-tuk-ul? Pentru că taximetriștii în principiu sunt obligați să lase aparatele pornite pe când cei cu tuk tuk fac ei un preț „din ochi”.

Bangkok-16_1280x720


Bangkok o să vă mai surprindă cu plimbări cu vaporașul pe râu, clădiri impunătoare, clădiri cu o arhitectură impresionanță, dar neterminate și abandonate – ghost tower!

Bangkok-36_1280x720

Bangkok-19_1280x720

Bangkok-39_1280x720

Temple, culori, arome, baruri de striptease și show-uri ping-pong, piețe de toate felurile. Și mă opresc puțin cu poveștile pentru că Bangkok este un oraș foarte foarte interesant în care cred că mi-ar plăcea să locuiesc o vreme! (dar poate când e mai răcoare)

O să revin, așa cum vă place și cu o listă de obiective turistice din Bangkok, nu doar cu povești alandala.

Până una alta, dacă ai întrebări, dacă te putem ajuta cu ceva, nu ezita să ne contactezi!

 

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 comments

https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=G-EYVJ26KTP3