• Menu
  • Menu

Retrospectivă 2016 – prima parte! Călătoria!

E neceară o retrospectivă 2016! Cea a lui 2015 a fost scrisă chiar pe 31 decembrie!

Ce an ca un rollercoaster! Cu toate că nu a fost poate cel mai blând an, cu siguranță însă mi-a și ne-a adus o droaie de momente speciale! Este primul nostru an ca nomazi digitali. Asta înseamnă că suntem freelanceri și că din start adrenalina noastră este mereu la maxim, dar și călătorim în acest timp! Și asta am făcut timp de 9 luni minunate! Cum să spun că 2016 a fost un an rău?!

Clar 2016 devine anul în care am călătorit cel mai mult și cred că și anii ce îi vor urma o să fie într-un trend ascendent asemănător!

Nici nu mai știu ce făceam în ianuarie 2016! Știu că am prins efectiv la mustață petrecerea de Revelion și într-un fel am plecat de acasă doar ca să avem unde să ne întoarcem! Aveam nevoie de liniște în toată adrenalina! Într-o lună jumătate plecam!

13 Februarie ne-a adus noroc. Spre deosebire de 13 noiembrie care ne-a adus vești proaste de acasă. Dar din toate am tras câte o lecție! Anului rollercoaster nu pot decât să îi mulțumesc! Ne-a învățat atâtea!


Să o luăm pe rând așadar. Am plecat cu bilete doar dus spre Filipine cu o escală de trei zile în Dubai.

Se vede și din filmuleț că ne-au plăcut cele trei săptămâni în Palawan! Câtă energie și cât de multe speranțe mari aveam!

Din Filipine am zburat spre Thailanda unde am petrecut alte două luni! Am căutat insule mai puțin turistice, le-am explorat, dar ne-am plimbat și prin Nordul Thailandei. Din păcate ne-am accidentat cu scuterul și vreo trei săptămâni a fost sistată explorarea noastră!

De aici am plecat mai departe spre Laos și m-am îndrăgostit de partea de Nord a acestuia! În Luang Prabang am avut prima noastră experiență prin Work Away iar de acolo am plecat spre Vietnam.

Mi-a rămas la inimă Luang Prabang unde am văzut cea mai frumoasă cascadă de până acum și vă recomand să o puneți pe listă pentru 2017!

Ne-a plăcut atât de mult experiența Work Away din Luang Prabang încât am mers mai departe, am ales un colț de insulă mai puțin turistic și am stat acolo vreo lună în Vietnam! Ce-am făcut? Am administrat un hostel (noi și ceilalți trei voluntari)! A fost o provocare din multe puncte de vedere!  Pe lung poți să citești aici despre experiența noastră!

Bucătarul era foarte recalcitrant. Dacă mă gândesc bine totuși, mare parte a personalului de la bucătărie era așa! Ah, și nu vorbeau mai deloc engleză! Ce ziceți de asta?!

Trainingul ne-a fost făcut tot de către voluntari și am fost nevoiți să învățăm să ne descurcăm rapid! Noi ne asiguram că sunt livrate la timp comenzile de la bucătărie, de rezervări, de cazarea, decazarea oaspeților și de plata facturii, de aprovizionare. Într-un cuvânt de tot! Aveam vreo 5 camere, o căsuță, două bungalowuri, vreo șapte corturi și hamace! Da, uneori închiriam chiar și hamacele! Așadar era o nebunie superbă în care noi încercam să facem ordine! Și ne și ieșea!

Din Vietnam am zburat iar spre Filipine unde am administrat timp de aproape două luni un mic resort de pe o plajă remote!

Am scris mult și despre această experiență (găsești aici de exemplu)! O nouă provocare așadar. 11 angajați, condiții și reguli foarte specifice pentru apă, aprovizionare, electricitate și internet! Acasă uităm des cât e de muncă în spate până la performanța de a apăsa un buton și a le avea pe toate!

Spre final 2016 mi-a îndeplinit un vis vechi! Să ajung în Myanmar, să văd Baganul și pescarii de la Inle Lake, localnicii pictați pe față și învăluiți în Longyi! Și cum acum fosta Burma este pe lista de țări pe care trebuie neapărat să le vezi în 2017, mă bucur cu atât mai mult că am reușit să o explorez cât încă nu a devenit chiar cea mai turistică!

Iar de aici a venit acest noiembrie! Am zburat de urgență acasă iar finalul de an ne găsește așteptând! Așteptând și făcând planuri! Noi suntem tot într-o călătorie! De ce nu și prin România?!


Nu vreau să mă lungesc, am multe de povestit așa că le voi lua pe capitole! Ăsta a fost capitolul călătoriei. Un rezumat al locurilor prin care am umblat.

Aș vrea să mai fac un rezumat al lucrurilor pe care le-am simțit, cum am crescut eu în anul ăsta. Cum a fost să car după mine mai puțin de 10 kg de bagaj și să-mi ajungă pentru 9 luni (ba chiar mai multe). Și mai ales, ce-am învățat din toate astea!

Rog răbdare pentru că durează! Sunt multe gânduri adunate pe care durează să le ordonez!


În loc de încheiere azi las canalul nostru de Youtube. Nu postăm așa des filmulețe, dar plănuim să intrăm într-un ritm și cu asta! Vrem să facem tot mai multe filmulețe, așadar ne-am luat jucăria asta și ne pare rău că nu l-am avut cu noi cât am fost plecați!

Dacă îți place ce găsești pe acolo, dă un subscribe. Dacă ai idei, dacă vrei să vezi ceva anume (video) de la noi, așteptăm sugestii!


Și un ultim gând! Chiar dacă poate 2016 nu a părut un an așa grozav, cred că trebuie să învățăm totuși să fim recunoscători pentru tot ceea ce încă mai avem! Orice ar însemna asta pentru fiecare!

Travel & love, love to travel!

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

4 comments