• Menu
  • Menu

Sunt călătoriile doar pentru bogătani?

Am exagerat puțin cu titlul, dar înțelegeți ideea. Mă tot gândesc de ceva vreme la asta. Am scris foarte multe articole despre călătorii ieftine, cum să călătorești la buget, cum să economisești. Totuși nici noi nu știm cum să călătorim fără bani. Am întâlnit oameni care reușesc să călătorească mult după ce li s-au terminat finanțele. Dar sunt puțini și aceștia.

Astfel am început să realizez că totuși călătoriile nu sunt pentru toată lumea. Ci chiar mai mult, deseori, sunt doar pentru lumea bună.

Aș vrea să se înțeleagă, nu vreau să jignesc pe nimeni. Cred doar că m-am lovit de o realitate pe care încerc să o și explic în scris! Așadar m-am pus pe cercetat.

Evident ca să găsesc răspuns la întrebare a fost nevoie să ies iar dincolo de bula mea. Să îmi amintesc și de colegul din Laos care ne-a spusno, like money to buy food everyday. 

Povesteam cu unul dintre colegii de muncă, unul dintre cei mai amărâți care și locuia în vila respectivă, undeva la mansarda care semăna mai mult unui pod și era cald în ea ca-n Iad.

Din povești despre cât costă școala, chiria și altele în Laos, colegul nostru mi-a spus – oh, dar ce bine de voi că aveți bani să vă luați ce vă doriți.

Eu am încercat să îi explic despre cum nici în România oamenii nu o duc neapărat foarte bine, că am muncit mult până să plecăm în aventura asta, că și noi suntem la buget. Prostii din-astea… Apoi mi-a spus: “no, money like to buy food”

Atunci când principala ta grijă este faptul că tu nu ai mâine ce pune pe masă, clar nu te gândești nici cum ar fi să-ți iei lumea în spinare și să pleci. Așadar călătoriile, oricât de înălțătoare sunt ele, rămân un simplu bun de consum al vremurilor prolifice pe care le trăim.

Știți cum spunem deseori – daar, vai! N-aș putea să trăiesc fără călătorii. Chiar eu o spun, la descrierea mea – I travel because this is life for me. Și poate mai corect e să spun că eu călătoresc pentru că am avut contextul socio-financiar să o fac. Pentru asta am un șir lung de mulțumiri. De la părinți, până la orice profesor sau persoană care m-a inspirat, încurajat și făcut să visez. Sunt mulți și multe! Vă mulțumesc tuturor!

Unde bat?

Aș vrea să văd mai puține – daar, vai, nu ai fost până acum în (numește destinația). Sau – cum, nu ai iești din țară niciodată? Sunt oameni care ar vrea să călătorească mai mult, dar contextul nu le-a permis. Și poate nu-i nici locul și nici momentul să-și pună viața pe tavă cu explicații despre de ce nu au călătorit ei până acum. Nu-i faceți să se simtă prost.

Călătoriile nu sunt un bun accesibil tuturor, idiferent de cât de accesibile le sunt unora.

Dar visez la ziua în care și în România călătoriile o să fie ceva normal, un răsfăț bine-meritat pentru mai mulți. Pentru că asta înseamnă că într-un fel sau altul am ajuns la un anumit nivel de educație, siguranță socială, stabilitate economică…

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

3 comments

https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=G-EYVJ26KTP3