Azi este ziua internațională a turismului. Cu această ocazie Ministerul Turismului a lansat campania națională #TravelEnjoyRespect. O campanie pe care noi o susținem și încurajăm și pe care vă invităm și pe voi să o dați mai departe. Chiar v-am provoca să folosiți cu încredere butonul de share și să o faceți în număr cât mai mare. Asta mai ales dacă ne și vă doriți locuri mai frumoase și mai curate în călătorii.
În cadrul evenimentului de azi s-a vorbit destul de mult chiar și despre această parte. Educarea. Înțeleg că Ministerul Turismului are planuri de a merge și în școli pentru a promova campania. Ceea ce mi se pare foarte frumos și corect.
Dar mai mult de atât, fiecare suntem responsabili de bucata noastră. De lucrurile bune pe care le putem face. Chiar dacă schimbarea poate părea mică.
Ghidul turistului responsabil
Sau decalogul turistului responsabil dacă vreți să îi spuneți așa.
1.Informează-te înainte
Află câteva informații despre destinația pe care urmează să o vezi: limba, religia, cultura, regulile și specificul locului.
2. Folosește coșul de gunoi
Nu uita să protejezi natura, aruncă gunoiul doar în locurile special amenajate.
3. Sprijină comunitățile locale și păstrarea tradițiilor
Alege să consumi produse locale. Achiziționează obiecte realizate de meșteșugari autohtoni.
4. Degustă mâncarea în porții mici
Fii întotdeauna selectiv și cumpătat la masă. Este important să nu risipești mâncarea. Aș mai adăuga – dacă tot ai luat mai mult decât poți mânca, alege să donezi ce nu consumi. Nu arunca la coșul de gunoi. Sunt mulți oameni săraci pe străzi peste tot prin lume care o să se bucure.
5. Contribuie la păstrarea unui aer mai curat
Folosește transportul public, închiriază bicicletă sau mergi pe jos pentru a explora locurile pe care le vizitezi.
6. Poartă haine potrivite
Înbracă-te adecvat siturilor culturale pe care le vizitezi.
7. Explorează locul în care te afli
Ascultă, privește, experimentează și împărtășește. fii tolerant, cu mintea deschisă și respectă locul în care te afli.
8. Nu încuraja cerșetoria
Nu oferi bani cerșetorilor, copii sau adulți. Sprijină, în schimb, comunitatea locală, implicându-te în proiectele pe care le desfășoară.
9. Evită risipa
Redu consumul inutil de apă și de energie electrică. Stinge luminile și aerul condiționat când părăsești camera de hotel și folosește prosopul timp de mai multe zile.
10. Contribuie la respectarea habitatelor naturale
Protejează speciile de animale, păsări, pești. Aici aș mai adăuga – nu campa, nu face foc, nu face gălăgie în ariile protejate.
Pildă despre pasărea colibri
O să vă spun și o mică poveste pe care probabil o știți deja. Nu strică totuși să ne-o amintim cât mai des în multele aspecte din viața noastră.
Ardea pădurea, agitație și zumzet mare. Animalele pădurii fie fugeau încercând să se adăpostească, fie încercau să stingă incendiul. Printre animalele salvatoare era și o pasăre colibri ce ducea în ciocul ei picul de apă pe care îl putea căra. La un moment dat leul îi spune: tu pasăre, dar de ce te chinui, cari atât de puțină apă în cioc, obosești mai mult făcând drumuri.
Pasărea i-a răspuns, știu, dar măcar îmi fac partea.
Ce ai mai avea de adăugat la ghidul turistului responsabil?
Așadar, în privința educației, cred că fiecare dintre noi suntem responsabil în a face partea și bucata noastră. Chiar dacă asta poate părea obositor și fără sens uneori.
Să ne amintim de cei șapte ani de acasă și dacă acasă nu ne-au fost spuse lucrurile astea, să le reținem și aplicăm măcar de acum încolo. Așadar, hai să dăm vorba mai departe și să încercăm să facem fiecare ce putem. Ca pasărea colibri din povestea de mai sus.
Travel & love, love to travel! 🙂
Leave a reply