• Menu
  • Menu

Live for the story, episodul 1: Vanessa

Prieteni întâlniți la drum

În călătorii deseori nu reușim să ducem prieteniile la nivelul următor. Nivelul în care depășești etapele de suprafață. Cu Vanessa totuși a fost diferit. Am ars etape în conversații mai repede decât puteam spera.

Noi nu prea vorbim spaniolă, dar înțelegem cam tot, iar Vanessa nu vorbește și nu înțelege foarte bine engleză. Am pus rămășag că avem fiecare un an la dispoziție. Ea să înceapă să vorbească engleză, noi să fim cursivi în spaniolă.

Ei și uite așa am fost întâmpinați la hostelul ăsta minunat la care am stat. De o persoană ce debordează de veselie. E mereu cu zâmbetul pe buze. Și are motive să fie. Mi-a plăcut povesteai ei și am hotărât să merită să o dau mai departe către voi. Live for the story!

Vanessa e din Brazilia și trăiește frumos

Ca să știți că niciodată nu e prea devreme sau prea târziu să-ți recuperezi viața. În toate momentele în care te simți pur si simplu sufocat de tot ce se întâmplă. Să faci lucrurile care te fac fericit. Să trăiești pentru poveste.

Vanessa este din Brazilia, v-am spus. Familia ei este destul de conservatoare. O vreme a încercat și ea să fie la fel, să îi facă fericiți. Dar știa că vrea și merită mai mult. Într-o zi s-a îndrăgostit de Buenos Aires. I-a plăcut atât de mult încât și-a spus – o să trăiesc și eu aici. Și așa a făcut. Cumva, a făcut să se întâmple schimbarea asta în viața ei. Chiar dacă nu a fost ușor. Chiar dacă a trecut și prin momente extrem de neplăcute pentru a ajunge la visul ei.

S-a măritat destul de devreme, pentru că așa a vrut familia. Dar și-a dat seamă că nu o reprezintă viața aia. Și chiar dacă familia nu a fost de acord, a hotărât să își ia viața în mâini și să facă tot ce poate mai frumos. A ales să meargă pe calea ei, chiar dacă familia azi nu îi mai vorbește. În cercul lor e o rușine să divorțezi. „Satul” nu e de acord.

Nu vreau să intru prea mult în intimitățile poveștii ei. Asta e frumusețea lucrurilor, să oferi oamenilor dreptul la intimitate.

Vanessa este un om și un suflet minunat. E esență de energie, vitalitate și empatie. Așa e cu esențele, se țin în sticluțe mici. Găsește modalități în care să facă haz de necaz și când își pune ceva în cap, face să se întâmple. În Buenos Aires s-a gândit că ar vrea totuși să stea undeva unde e mai cald, să fie și plajă aproape. S-a uitat pe hartă și a spus – hai să încerc Cancun. Să văd cum e viața în Mexic.

A aplicat la tot felul de proiecte (un fel de Work Away) și a primit în scurt timp două oferte bune. I-a plăcut mai mult The Mermaid Hostel și i-a ales pe ei. Nu regretă, dar și ea crede că bărbații în Mexic nu sunt așa frumoși. 

Provocare – eu învăț spaniolă, ea engleză

Vanessa acum este sirenă și are o viață minunată. Una la care poate nici nu se gândea acum 10 ani. Acum are 28 de ani.

Face lucrurile care îi plac, se dezvoltă atât profesional cât și personal. Și-a pus în cap să învețe bine engleză, de aceea e si crew la hostel. Toate conversațiile cu străinii o ajută și vede deja cum înțelege tot mai mult. Într-un an vrea să se mute în Australia să stea o vreme. Sau într-un loc în care să se vorbească și mai multă engleză. Sunt sigură că o să o facă.

Visează în spaniolă și m-a provocat să învăț spaniolă într-un an. Și o voi face. Iar ea o să învețe engleză. Nu-i asta o poveste frumoasă de prieten întâlnit la drum?

Când un necunoscut îți citește gândurile

Chiar dacă eram despărțite de limba în care comunicam, a fost uimitor cum reușea să mă înțeleagă. Eu amestecam română, engleză, spaniolă și franceză într-o singură frază. Ea se uita atent în ochii mei, râdea și mă întreba: oare asta vrei să spui? În 90% din cazuri îmi ghicea perfect gândurile și întrebările.

Conversația cu ea a fost plină de revelații și de frustrare, dar a fost diferită, pentru că și noi și ea am încercat cu adevărat să ne cunoaștem. Uite, ce ușor e să îți faci prieteni în orice colț de planetă și orice limbă.

Am vrut să-mi amintesc și peste ani de momentele alea, așadar am luat aparatul Canon EOS M100 din bagaj și l-am pus la muncă într-un mini shooting spontan.

Canon EOS M100

Ce-mi place la aparatul ăsta e că e mic și discret, dar face poze foarte frumoase. Mi-a fost dor să pot poza și altfel, nu doar cu telefonul. Deseori în călătoriile noastre telefonul nu era chiar suficient. Iar aparatul ăsta îmi satisface dorințele și necesitățile. O să vă povestesc pe lung de el într-un articol viitor. 

Asfel nu a fost nici Vanessa prea stresată. În primă fază nu reușeam să îmi surprind muza. Am avut răbdare, am stat să povestim și am încercat, pe cât m-am priceput să îi surprind expresiile.  Vanessa a fost de acord să îi public povestea și să facem acest shooting. Chiar dacă eu nu sunt fotograf iar ea nu e model. Dar ea ar putea să fie :). Eu mai am de exersat puțin. 

Live for the story – episodul 1 – Vanessa

V-am mai spus că orice fotografie are povestea ei. Vanessa trăiește pentru poveste. Pentru milioanele de stele la care se uită și visează, pentru emoție și trăiri. Când nu îi mai place ceva, schimbă ceva. Nu e copac, să nu se poată mișca.

Și nu îi e frică să înfrunte pe oricine pentru visul ei. Nici măcar familia. În tot drumul ei din Brazilia spre Buenos Aires și apoi în Mexic s-a susținut ea pe ea. S-a bucurat de tot ce s-a întâmplat.

Are și ea dubii și întrebări, dar pozitivitatea ei nu o lasă să cadă în butoi. Privește cu încredere spre viitor, de parcă e un cadou pe care îl deschide zi de zi. Ăsta e viitorul pentru ea.

Ea e Vanessa, și sper să întâlniți și voi oameni cel puțin pe jumătate ca ea în călătoriile voastre!

Travel & love, love to travel!


Am ales aceasta să fie prima poveste din seria #liveforthestory din America Centrală și de Sud. Împreună cu Canon România și aparatul EOS M100 o să vă tot spunem poveștile locurilor prin care trecem. Poveștile alea speciale, pentru suflet. Care să vă inspire, să vă aducă oameni și arome mai aproape.

#liveforthestory #Canon #EOSM100

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 comment