• Menu
  • Menu

Vreau să emigrez?

Mă întreb și eu des asta pe mine. Oare sunt dispusă să trec prin tot acest proces destul de complicat? Sau cine știe, poate nu e nevoie să emigrez și îmi dați voi idei mai bune.

Gândul cu privire la emigrare nu îmi este străin. Deloc. Am început din facultate când mulți au început să își ia zborul spre țări străine iar eu urlam în gura mare că România e frumoasă, că merită și că se pot face lucruri și la noi. Ce facem aici? Ultimul stinge lumina? Nu umblă câini cu covrigi în coadă nicăieri.

Ușor ușor am început de la extrema asta să trec în rândul celor care îi încurajează pe cei care pleacă din țară. În facultate mi-a fost prezentată foarte fugitiv o ramură a marketingului. Cel sportiv. Una dintre ramurile care îi însuflețește cel mai mult pe oameni. Care stârnește cele mai multe sentimente și energie.

Și-am început să visez la un master în această specializare. Și-am fost și am bătut la porți cerând să muncesc gratis, doar să învăț. Nu am avut prea mult succes. Să plec din țară pentru un master cu care apoi nu aveam ramură unde să profesez în țara mea? Mie mi s-a părut absurd.

Și așa am început să îmi încurajez prietenii curajoși care plecau să își urmeze vise. Să devină mai buni pe ceea ce iubeau. Nu-i mai dojeneam. Îi aplaudam și îmi făceam cont de Facebook doar ca să pot ține legătura cu ei.

Și azi am ajuns să fiu unul dintre oamenii care se întreabă: să mai stau? Sau să caut alte orizonturi? Au trecut 10-12 ani de când militam pentru a rămâne.

De ce nu aș vrea să emigrez?

Pentru mine emigrarea înseamnă un proces mai lung. Înseamnă tot drumul până când ajungi cetățean al altei țări. Pentru că altfel, eu oricum nu stau prea mult în România. Dar veniturile mele sunt în mare parte din România iar taxele tot acolo mi le plătesc. Și nu primesc absolut nimic în schimb. Un metrou care costă mai mult decât o super rachetă, care încă nu e funcțional, și nici nu o să fie prea curând.

Nu aș vrea să emigrez pentru că familia și mare parte din prietenii mei sunt acolo. Dar ca și în relații, nu-i motiv suficient de bun să rămâi doar pentru că le place altora.

Nu sunt dispusă să îmi iau un job full time undeva, când tocmai ne-am început viața asta așa. Și ne place, e bine și nu vrem să se schimbe. Și nici nu sunt sigură că e o idee bună să deschidem firme prin alte țări, pentru că oricum nici nu câștigăm chiar atât de mult.

Și nici nu am găsit încă un loc în care să spun clar – uite, aici m-aș muta. Berlinul, dar e scump cu draci (cel puțin chiriile) și nici vremea nu e așa grozavă. Rămâne într-un colț de minte Portugalia, dar să ajungem până acolo prima dată.

Pe de altă parte, am toate motivele care mă fac să vreau să emigrez.

De ce aș vrea să emigrez?

Pentru că deseori sunt dezamăgită de lucrurile care se întâmplă în țara mea. De la „revoluția” asta fiscală, cum arată spitalele din România, transportul în comun, mă deranjează că ne scot țările civilizate din cataloagele de destinații, că Ryanair își retrage baza din Timișoara, că interzicem educația sexuală în școli, când suntem țara numărul 1 în Europa la mame minore.

De ce aș vrea să emigrez? Pentru că nu cred că țara mea e capabilă acum să îmi ofere o bătrânețe blândă, că pe termen lung poate să îmi ofere demnitate.

Iar asta se vede, oricât vrem noi să o ascundem. Povesteam cu o fată din Olanda zilele trecute. Despre cum era la noi în școală și cum era la ei. Cât nu îi băteau sau umileau profesorii, cât nu se băteau și umileau ei între ei. În România mi se pare uneori că liceul nu s-a terminat niciodată. Și se întâmplă iar și iar aceleași nedreptăți.

Și cred eu, ăsta este unul dintre principalele motive pentru care mulți vor să plece din țară.

Vreau să emigrez? Nici nu știu. Unde?

Tu cum ești?

Fie că te-ai mutat prin alte zări, fie că încă ești în România, că vrei să rămâi, că te gândești să pleci, sunt curioasă să îmi spui de ce. Care sunt motivele care te țin oriunde te-ai afla?

Să îi spunem cercetare. Aș vrea să știu părerile tuturor. Cei rămași și cei plecați…

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

40 comments