• Menu
  • Menu

Când e zi de plată (nomad digital vs angajat)

La noi ziua de salariu nu e fixă. Poate să fie pe 1 martie, apoi următoarea „zi de salariu” să fie peste trei luni. Depindem de colaborările pe care le avem, contractele pe care le semnăm, termenele de plată agreate.

Dar mai depindem și de cât de bine sau rapid își fac treaba oamenii, dacă e de încredere și stabilă compania/agenția respectivă. Cât de repede plătește clientul.

Astfel, uneori (foarte rare ori) se întâmplă pentru o plată de 200 de lei să spunem, să avem termen de plată de 60 de zile iar plata să se facă în realitate la 90 de zile, după câteva mailuri și insistențe.

Trebuie să recunoști că asta este cel puțin neplăcut. Tocmai din această cauză, uite așa aplaudăm când vedem că au intrat bani în cont înainte de termen.

 

Will Smith Applause GIF - Find & Share on GIPHY

Nomad digital vs angajat – banii

Dacă la biroul călduț timpul trece, leafa merge, în joburile noastre nu merge chiar așa. Avem idee mai mereu cam când ar trebui să mai încasăm bani. Facem liste în care trecem date la care am semnat contracte și termene de plată.

În cazul nostru chiar ar fi nasol să primim vreo țeapă majoră de la colaboratori. Să nu ni se plătească un contract câte jumătate de an sau mai mult. Din cauza asta repet mereu că în genul ăsta de viață nu prea trebuie să te bazezi pe bani pe care nu îi ai încă în cont.

În rest, 90% dintre colaboratorii blogului au livrat fie în deadline, fie chiar înainte. Ceea ce este o surpriză grozavăăăă! Să deschizi așa aplicația de banking și să vezi că nu ai de ce să îți faci griji, dimineața, în timp ce îți bei cafeaua, e de neprețuit!

Știți, pe lângă grija – eu ce muncesc luna asta?, nu vrei și grija – oare o să fiu plătit pentru ce am muncit luna asta?

Cu alte cuvinte mulțumim tuturor clienților și colaboratorilor. Ne ajutați să avem o grijă în minus.

Că meseria de blogger/freelancer nu e ușoară nici când ești acasă și teoretic ești bogat, dar practic nu ai în cont bani nici de pâine. Dar e mai neplăcut să nu ai bani de pâine când ești la mama naibii, în mijlocul lui nicăieri.

Pentru cei care vor să meargă pe drumul ăsta

Nu uitați să luați în calcul lucrurile astea. Că uneori pur și simplu o să fiți plătiți foarte târziu și că trebuie să reușiți să aveți mereu bani economisiți. Sfat decent și de bun simț pentru oricine are peste 25 de ani cred eu. Că uneori proiecte se amână și chiar dacă tu ai livrat partea ta, plățile nu se fac până proiectul nu este gata cu totul.

Sau mai rău, te-ai apucat cu entuziasm să lucrezi din prima zi, iar după o săptămână ești anunțat că a picat proiectul cu totul.

Am învățat în acești doi ani că timpul e cea mai importantă resursă. Și că uneori pur și simplu nu merită să accepți colaborări păguboase. Ai putea face cu totul altceva în timpul ăla, poate să cauți tu activ un colaborator serios, nu să livrezi pentru unul ce te duce cu zăhărelul.

Kudos tuturor celor care plătesc la timp! Mă apucasem să fac o listă a tuturor celor cu care am colaborat noi bine, apoi mi-am dat seama că ar trebui să îi adaug aici cam pe toți. Deci le zic doar – vă știți voi! 🙂

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 comments