• Menu
  • Menu

E România o țară scumpă?

Mă tot întreb. Dacă până de curând mi se părea o țară ieftină, să știți că încep să am dubii. Am ajuns în România de o zi și jumătate, după ce am poposit câteva zile în Olanda. Cafea în locuri frumoase doi euro jumătate. Bacșiș prietena noastră ne-a spus că ea nu lasă când doar bea o cafea. Se lasă atunci când servești și masa.

În una dintre zile am gătit acasă. Toate ingredientele pentru paste carbonara și un six pack de bere ne-au costat 9 euro și puțin. Ceea ce m-a uimit.

Nu am apucat să mergem încă prin magazine la noi, dar am aruncat un ochi într-o vitrină și un parmezan asemănător celui cumpărat de noi costă 24 de lei. Carnea încă minim 15 lei. Deja nici nu am luat toate ingredientele și începe să mă coste mai mult decât în Olanda.

Și uite așa am început să mă întreb dacă România e o țară ieftină sau scumpă. E adevărat că în Olanda aproape toate felurile de mâncare începeau de la 10 euro în cazul în care îți doreai să iei masa în oraș. Dar prețurile cu totul în supermarket mi s-au părut mai mici decât la noi.

Inevitabil am început să comparăm. Ne gândeam că în Costa Rica nu am plătit mai mult de 10 dolari pentru un drum de 5-6 ore cu autobuzul. La schimb în Costa Rica și cumpărăturile în supermarket păreau destul de scumpe. Dar pentru o cameră privată cu aer condiționat am plătit 30 de dolari. Ceea ce mi se pare un preț mai mult decât decent și uneori greu de găsit în România.

În România drumul București-Constanța costă 60 de lei. Din Maastricht până în Bruxelles am dat 10 euro fiecare.

Și uite așa nu mai știm nici noi. Să ni se pară scump sau nu în România?

Sistemul de sănătate în Olanda

Asta m-a uimit puțin. Pur și simplu nu au spitale private. Toată populația este obligată să aibă asigurare de sănătate și toată lumea are acces la același gen de îngrijire. Îndiferent cât de bogat sau sărac, influent sau nu ești. Prețurile încep de pe la 8 euro pe lună. Prietena noastră plătește aproximativ 200 de euro pe lună pentru că vrea să aibă o asigurare de sănătate de top.

Nu e cea mai ieftină țară din lume, asta e clar. Dar eu cred că mi se părea mult mai ieftină decât este în realitate. Pentru cineva ca prietena noastră din Olanda care nu prea consumă alcool, mănâncă și foarte sănătos, sunt curioasă cum o să pară România. Vă ținem la curent.

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

3 comments