• Menu
 • Menu

Vacanță în Cipru – ghid de călătorie. Paphos, Larnaca, Limassol, Nicosia. Ce-i de vizitat, de făcut, de mâncat.

Am vizitat Cipru în Decembrie 2018 și mi s-a părut o decizie genială. A fost minunat faptul că nu era așa aglomerat, am putut negocia cazare, prețul pentru închirierea de mașină, ne-am bucurat de drumuri libere și bune și am explorat insula dintr-un colț în altul pentru a te ajuta pe tine să te bucuri de o experiență lină cu acest ghid de călătorie pentru Cipru.

Top of mind Cipru

Așa cum ne-a mai comentat cineva – Cipru are un vibe aparte. Iar avantajul este că prețurile sunt încă ceva mai mici decât în restul Europei. Sau așa ni s-a părut nouă. Ce loc mi-a plăcut cel mai mult? Nici nu știu. Cred că 4 locuri imi revin obsesiv în minte.

Stânca Afroditei, locul în care s-a născut aceasta.

Cape Greco

Pomos

Și epava Erdo 3

În rândurile de mai jos o să găsești:
 1. Recomandări generale pentru Cipru – vreme, mâncare și alte informații utile.
 2. Ghid de călătorie pentru Cipru – zona Pafos
 3. Ghid de călătorie pentru Cipru – Limassol
 4. Ghid de călătorie pentru Cipru – Larnaca
 5. Ghid de călătorie pentru Cipru – Cape Greco (Ayia Napa)
 6. Ghid de călătorie pentru Cipru – Nicosia
 7. Ghid de călătorie Cipru – satele din piatră de pe la dealuri

Recomandări pentru Cipru

Închiriază mașină

Nu contează sezonul în care ajungi pe insulă, îți recomandăm să închiriezi mașină pentru a te bucura din plin. Distanțele sunt foarte foarte mici și puteți să acoperiți mult teren într-un timp foarte scurt.

Prețurile pentru a închiria mașină diferă în sezonul de vârf. E important de știut și faptul că pentru 2-3 zile plătești mult mai mult, iar pentru o săptămână costul scade dramatic.

Sunt puține zone în care aveți nevoie de mașină de teren, vă puteți descurca destul de liniștiți cu o mașină normală. Pentru că nu avem card de credit noi am închiriat mașină de la o firmă locală, Pentaras Rentals. Am plătit undeva la 17 euro pe zi în primă fază, apoi am mai extins pentru încă două zile iar pretul a scăzut chiar și mai mult.

Lucruri de știut atunci când vrei să închiriezi o mașină

Cât să stau?

Depinde ce ai în plan, oricât de la un city break și până la săptămâni întregi. Aveți destul de multe lucruri de făcut. În special multe drumeții în natură pentru pasionați.

Unde să aterizez?

Asta depinde iar de tine, noi ne-am simțit foarte bine în Paphos, locul în care am și petrecut de altfel cel mai lung timp. Am închiriat un apartament la Valentino’s Apartments, situat destul de aproape de zona turistică, de mall, aveam un magazin chiar la parter și tot ce aveam nevoie în apropiere.

Alte destinații celebre de pe litoralul din Cipru sunt Larnaca sau Limassol. Ambele frumoase, dar zona noastră preferată din Cipru, după ce am bătut toată insula, a rămas din Paphos până în Pomos.

Fotografii din Cipru din dronă

Adică bucata asta, din videoul de mai jos. La pachet cu toate frumusețile din zona Pafos.

Mâncarea în Cipru

Dacă ai ajuns aici trebuie să îți spun că ai nimerit la fix pentru pește și fructe de mare. Din plin, pentru toate gusturile, chiar și pentru cei care nu se dau în vânt după el, așa cum e cazul lui Alex. Ajunsesem să mâncăm creveți și pește aproape dimineață, prânz și seară și a fost minunat. Da, s-a bucurat și Alex pentru că peste tot mâncarea a fost foarte gustoasă.

Meze – peste tot se servește meze.

Ce reprezintă?

O selecție de feluri mici de mâncare, cât să guști din toate și să pleci în pas rostogolit. Ai diverse opțiuni – meze vegetarian, cu carne sau de pește.

De fiecare dată primești atât de multă mâncare încât două persoane nu prea o pot termina. În foarte multe restaurante totuși nu poți comanda decât de la 2 porții de mezze în sus. Dacă sunteți patru noi credem că vă puteți sătura lejer din 2 porții de meze. Sau trei, depinde cât de foame vă este.

În fotografia de mai sus aveam 3 mese pline de mâncare, noi eram patru. Am luat la pachet și am mai mâncat vreo două zile când ni se făcea foame noaptea.

Mâncărurile arată cam așa. Puțină salată de icre, niște sosuri, măsline, chiftele, sarmale, pește mai mic sau mai mare, în funcție de ce comandați.

Cât eram pe acolo am fost mai preocupată să mănânc, nu să pozez mâncarea. Știu, eroare de influencer, cum ne mai zice zilele astea, începător.

Am nimerit și un fel de mâncare care nu a fost chiar pe gustul meu. Stifado de vită. Am încercat și felul separat, dar și prin mezze și de fiecare dată am avut o reacție similară la el. În primă fază – mmm, ce bun, dar foarte repede – ok, e suficient, nu îmi mai place. Vi se întâmplă și vouă oare asta cu mâncarea?

Prețurile în Cipru.

Am povestit și în video, nouă ni s-au părut decente. Am cheltuit undeva la 60 de euro amândoi pe zi, mașină închiriată în primă fază două zile, apoi încă 9 sau 10 zile.

Pe cazare am dat între 20 și 40 de euro două persoane și am ales cel mai des apartamente. În Larnaca am stat la un hotel cu balcon direct spre plajă și mic dejun inclus în preț. Acolo am plătit 30 de euro pe noapte amândoi.

Noi am stat trei săptămâni în Cipru, dar credem amândoi că s-ar putea să îți ajungă o singură săptămână pentru explorare.

Am găsit prin telefon fotografia asta, este meniul unui restaurant, nu cel mai ieftin, dar nici cel mai scump.

Vremea în Cipru

Noi am fost în Decembrie și ne-am bucurat și de temperaturi de peste 20 de grade. Nu am făcut baie și nu am stat la plajă, cu toate că erau suficienți curajoși.

Uneori plouă, dar nu ține foarte prea mult. Bate vântul, dar nu neplăcut. Și oricât de furioasă a părut câte o furtună uneori, nu a ținut niciodată așa mult pe cât credeam.

Am înțeles că în iulie-august este chiar neplăcut de cald. Dacă vreți să faceți și baie /plajă la temperaturi confortabile probabil lunile aprilie-mai poate și iunie sunt ideale, apoi septembrie, octombrie, noiembrie.


Ghid de călătorie pentru Cipru – Pafos

Fostă capitală a culturii în 2017, nouă ne-a plăcut. Chiar dacă am stat aici destul de mult, în oraș efectiv nu am zăbovit.

Trebuie să aveți grijă și să vă uitați pe hartă atunci când rezervați cazare pentru că nu toate sunt la plajă. Deci dacă visați la o vacanță pe plajă și la plajă și nu vreți să mergeți 15-20 de minute pe jos, e bine să fiți atenți.

Aici aveți de văzut asa:

 • Mormintele regilor
 • Catacombe
 • Parcul arheologic din Paphos cu farul
 • Castelul din Pahos care se află în port (implicit și portul), centrul vechi (renovat recent și încă se lucrează)
 • Mai multe biserici.


Ce ai de văzut în apropiere de Pafos

În apropiere de Paphos și în drum spre Limassol aveți stânca Afroditei. Un loc în care am fost de mai multe ori, este în top al preferințelor noastre.

În direcția opusă, pe malul apei, mergând spre Pomos, aveți o grămadă de alte locuri frumoase de văzut. Vă încurajez în această zonă să mergeți pe drumuri diferite. De fiecare dată noi am mai dat cu nasul de câte un peisaj pur și simplu spectaculos.

 • Epava Demetrios 2, care este în larg, dar se poate vedea de pe mal

Și preferata mea, Erdo Shipreck 3, care este foarte foarte aproape de țărm. Tot acolo găsiți și grote săpate de apă în mal.

 • Băile Afroditei

Băile în sine nu au fost mega wooow. A fost frumos însă drumul până acolo și peisajele. Pun ciprioții bănci oriunde e un loc frumos de panoramă. Deci unde vedeți o bancă, să vă opriți. Chiar dacă vi se pare că e în mijlocul lui nicăieri.

Drumul spre băile Afroditei, alături de bucăți despre satele de la deal din Cipru, le găsiți în acest vlog de călătorie.

 • Blue Lagoon

De la băile Afroditei se poate merge spre această atracție turistică pe jos, sau cu mașină de teren, drumul este foarte accidentat.

 • Băile lui Adonis

Nici aici nu am mai fost pentru că am citit că drumul nu e grozav, și că este mai mult o capcană turistică. Văzusem deja băile Afroditei și nici din poze nu ni s-a părut că merită neapărat efortul.

Adică practic bucata de drum pe malul apei pe unde găsiți peisaje, taverne și în funcție de sezon și interes, plaje.

Noi am mâncat la taverna ce se vede sus din portul Agios Georgios și ne-a plăcut mult atât mâncarea, dar și priveliștea.

Și dacă tot vă plimbați prin zonă mergeți și până în Pomos. Este cam ultima localitate înainte de granița cu Ciprul de Nord din partea asta.

Priveliștea asta o găsești la restaurantul din portul din Pomos. Închis în extrasezon, măcar am avut view frumos pe stomacul gol.

Pentru priveliștea din fotografiile astea trebuie să vă opriți la Koulla’s. Vedeți să aveți cash pentru că nu puteți să plătiți cu cardul.

Unde am mâncat bine în Paphos

Vă las mai jos locurile care considerăm că au meritat. Dacă ajungeți în Cipru trebuie să vă împedicați și de un kebap în lipie locală.

Iar în supermarket eu am găsit niște foi de pâine unse cu miere și scorțișoară. O nebunie, mâncam în fiecare zi câte una. Vă recomand să le testați.

 • Restaurantul The Harbour din Paphos unde au un meniu al zilei cu 13 euro. Au mânare bună, nu excelentă și compensează sigur prin volum.
 • La Ocean Basket – sunt un lanț internațional am impresia, mâncarea a fost foarte bună.
 • Trebuie să îmi amintesc numele, dar la un alt restaurant am primit un pește care era de 3 ori cât capul meu. Nu am putut să mănânc mai mult de un sfert pentru că era MULT prea mult.
 • Namaste – restaurant Indian. Am revenit de foarte multe ori aici pentru că era delicioasă mâncarea.
 • Burger stories pentru, evident, burgeri.
 • Pizza foarte bună am mâncat aici.

Ghid de călătorie pentru Cipru – Limassol

În Limassol probabil punctul de atracție cel mai frumos și mai important este portul și promenada plină de palmieri care te face să te simți ca în Miami.

Tot la plimbare prin Limassol am dat și peste un măslin extrem extrem de bătrân, de la 1900, moscheea din oraș și situri arheologice.

În apropiere de Limassol

Între Paphos și Limassol găsești situl arheologic al fostului Kurion. Noi de acolo am admirat apusul de soare și am dronat puțin pentru a vedea ruinele.

Unde să stai în Limassol

Noi am dormit o noapte la Billis Beach Apartment. A fost ok, nu știm exact dacă să recomandăm locul pe termen mai lung, am ajuns seara și ziua următoare pe la 10 plecam. Este situat totuși peste drum de mare iar foarte aproape există terase și supermarket.


Ghid de călătorie pentru Cipru – Larnaca

Cei mai mulți turiști aterizează în Larnaca unde cel mai faimos obiectiv turistic este lacul cu ai săi flamingo. Îi găsiți mai ales iarna, vara zboară spre alte zări.

Recomandare: neapărat să aveți cu voi binoclu. Ce-i drept lacul e plin de flamingo, dar aceștia au tendința să stea în mijlocul său. Pentru pasionații de fotografie musai să aveți teleobiectiv la voi. Nu, nu puteți ridica nici drona pentru că lacul este peste drum de aeroport. Noi nu am riscat.

Tot prin Larnaca recomandăm o plimbare pe faleză/plajă, prin centrul vechi și cartierul turcesc.

Castelul de pe malul apei, care nu e chiar castel, mai mult un zid.

Și apeductul din Larnaca pe care puteți să vă și plimbați.

Tot în Larnaca aeroportul este destul de aproape de oraș, așadar puteți face niste fotografii simpatice cu plaja și avioanele.

În apropiere de Larnaca

Din Larnaca noi am făcut excursii și spre Cape Greco și satul Vavla care are doar 52 de locuitori. A fost cute excursia, dar o recomandăm doar dacă aveți suficient timp. Ne-am oprit pe dealuri sa vedem apusul si sa ne dam cu drona, ceea ce ne-a plăcut destul de mult, dar altfel nu a fost wow. Era si duminica. Nu era nimeeeni in sătucul ăla.

Despre Cape Greco o să găsești mai multe detalii mai jos.

Unde să stai în Larnaca?

Noi am stat la Hotel Constantiana și am plătit 30 de euro amândoi pentru o cameră dublă, mic dejun inclus. Vedeți în vlogul de călătorie cum arată camera.

Unde să mănânci în Larnaca?

Pentru că aveam mașină noi am mânat de vreo două sau trei ori la Fish Bay Larnaca. E mai departe de partea turistică și implicit hotelul la care stăteam.

Când am avut chef de burgeri am mers la vecinii lor de la San Pedro Steet Food. A fost atât de delicioși burgerii încât nu am apucat să fac deloc poze. Eram și lihniți de oame atunci când am ajuns. Vă spun totuși că interiorul este decorat cu Monsters Inc și că au un Street Fighter (jocul meu preferat din copilarie) la care te poți juca gratuit, să uiți de foame. Mâncarea vine oricum repede.

Pentru meze de pește restaurantul Zephyros.


Ghid de călătorie pentru Cipru – Cape Greco

Dacă te-ai uitat în video ai văzut deja că noi am vizitat Cape Greco rapid, într-o zi, din Larnaca. Mă rog, am luat toată bucata aia de litoral la explorat iar faptul că am avut mașină ne-a ajutat iar foarte mult.

În zonă ai de văzut:

 • Cactus Park – peste drum de Love Bridge.
 • Și plaja de aici din Ayia Napa arată foarte frumos.
 • Cape Greco unde te așteaptă un peisaj foarte tare, cu pietre ca de pe lună și un albastru turbat al apei. Este o bază militară aici, așadar iar nu am riscat să ridicăm drona.
 • Tot în zonă nu ratați arcul de piatră și această biserică de pe malul apei. Sub biserică se găsește și o peșteră.

Nici nu are sens să spun că după Paphos, aceasta a fost zona mea preferată din Cipru. Fotografiile vorbesc de la sine.


Ghid de călătorie pentru Cipru – NicosiaSă notăm din capul locului faptul că noi am explorat destul de puțin partea de Nord din Cipru, cu toate că am înțeles că este destul de ofertantă. Ca să fac o rimă, am decis să o lăsăm pe altă dată.

Te invităm să nu ocolești capitala pentru că îți predă o lecție de istorie importantă, fiind singura capitală din lume încă divizată.

Am decis să lăsăm această zonă pentru altă dată pentru că nu aveam voie să intrăm cu mașina închiriată iar apoi au venit sărbătorile.

Vlog de călătorie din Nicosia. Singura capitală încă divizată din lume


Ghid de călătorie Cipru – satele din piatră de pe la dealuri

Și ca să închei, dacă ajungi prin Cipru te invităm să nu ocolești nici o incursiune prin munții și dealurile de aici. Iarna chiar se schiază pentru pasionați.

Vavla, satul cu 50 de locuitori despre care am povestit mai sus.

În apropiere de Vavla puteți face traseu în natură între situri arheologice din neolitic. Unul dintre cele mai cunoscute este acesta.

Kalavasos – ne-am plimbat pe dealuri, am admirat sătucul de sus, am fost până la baraj iar de acolo am pornit spre Kakopetria, trecând prin multe alte sătuce simpatice, asemănătoare.

Kakopetria – un alt sat tradițional. Noi aici am stat doar cât să mâncăm și am văzut rapid satul din mașină.


Concluzii despre Cipru

Probabil acest ghid de călătorie te-a făcut să înțelegi deja că nouă ne-a plăcut foarte foarte mult această destinație. Asta și pentru că are câteva avantaje greu de egalat.

Este exotică, destul de aproape, zboruri multe și destul de ieftine. Prinzi o ofertă la Ryanair ajungi și te întorci din Cipru cu 20 de euro.  Drumuri multe și bune, distanțe mici pe care le parcurgi rapid. Poți avea o vacanță foarte activă fără să alergi deloc.

Prețurile sunt încă decente, peisajele sunt frumoase și variate. Mâncarea este bună și cred eu pentru toaste gusturile.

E cald și în extrasezon și ai mulți români în Cipru, așadar toate șansele să te descurci fără probleme. Iar dacă nu îl vizitezi când e mai aglomerat este pur și simplu perfect.

Așteptăm orice întrebări sau completări ai pe subiect. Găsești aici și toate vlogurile sau alte articole din Cipru.

Spor la călătorit!

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

7 comments