• Menu
  • Menu

Călătoriile alături de cei mici între da și nu, proba pe realitate

De când s-a născut Eric, ritmul nostru a fost vizibil încetinit. Evident că ne așteptam la asta și nici nu aveam plănuite cine știe ce plecări.

În cele nouă luni de sarcină ne-am bucurat din plin de libertatea în doi, știind că o să urmeze etape noi. Am fost în Italia, Malta, Egipt și Austria, am făcut drumeții lungi pe Via Transilvanica. Lista poate continua pentru că au fost nouă luni foarte active. Poți vedea în acest articol mai multe foto din 2021.

Acum însă, eu și Alex avem opinii ușor diferite cu privire la călătoriile viitoare în 3. Eu aș vrea să mergem la iarnă în Indonezia, în timp ce Alex e de părere că putem merge mai aproape de casă. Undeva în Europa, unde să avem confortul mental că nu suntem în capătul celălalt al lumii.

Problema e că în ultimii ani eu am o toleranță tot mai mică la căldură. În Asia am sta probabil foarte mult la interior. Plus că la iarnă Eric o să fie în perioada: ling tot și vreau să mă târăsc. Mi-l și imaginez pe Alex cărând la bagaje, pe mine roșie în obraji, nerăbdătoare să ajung la răcoare și pe bebe Eric lingând și băgând în gură orice prinde. Nu pare o imagine prea relaxantă.

Pro și contra călătoritului alături de cei mici

Eu cred că cei mici învață mai multe decât credem din călătorii. Faptul că sunt expuși la o altă cultură, feluri diferite de oameni, peisaje diferite, îi influențează foarte mult în bine și îi ajută să se dezvolte. În primul rând părinții sunt altfel când pleacă de acasă, rutina e alta. Iar dacă îmi doresc ceva pentru Eric este să învețe flexibilitatea. Până acum a mers, adică am reușit să-l ajutăm pe Eric să adoarmă și acasă și la terasă, în parc, în mașină sau pe coclauri.

Țin să precizez aici, până ne sare în cap ”poliția părințelii”  că Eric plânge foarte puțin și în general cu motiv întemeiat. Îl cunoaștem bine deja și ne dăm seama destul de repede care e problema. Cât timp suntem împreună și noi facem tot posibilul să-i satisfacem nevoile și să-l ajutăm să se simtă bine în orice condiții, bebe e ok.

”Chinuiți copilul degeaba”

Am văzut și sprâncene ridicate din partea prietenilor la ideea de zboruri lungi și escale. Am citit și auzit multe păreri despre cum cei mici trebuie închiși în casă, despre faptul că nu au ce căuta la restaurant, în avion sau aproape în orice loc public. Evident că nu sunt de acord cu asta. Cei mici trebuie ghidați, ajutați să se integreze în societatea din care fac parte.

Nu sunt făpturi inferioare care deranjează. Nu știu de ce unii oameni se ambiționează să îi privească pe cei mici cu atât de multă superioritate. Până la urmă sunt și foarte mulți adulți care deranjează.

Iar pe mine mă mai uimește ceva, modul în care mulți oameni se raportează la bebeluși, de parcă sunt făpturi total diferite, cu nevoi ieșite din comun. Newsflash, ca să fac și o glumă, și bebelușii tot oameni ie. 🙂

De partea cealaltă vine raționalul Alex care spune: ”dar ca să se dezvolte nu e nevoie să mergem până în Asia. El se bucură de orice noutate pe care o vede. Pentru el Bali sau Bari e tot aia”. Oare?

Discuția despre călătorii alături de copii m-a interesat și până să îl avem pe Eric. Am scris despre asta și am luat interviuri mai multor familii care au plecat în călătorii cu bebelușii lor de la o vârstă fragedă. Găsești aici categoria dedicată.

Părerea doctorului

De cealaltă parte, pediatra ne-a spus că e ok să plecăm, copilul e super bine și apt de călătorii în țări exotice. Ar trebui să-i mai facem niște vaccinuri, dar nu-i bai, Eric e puternic și face față cu brio.

Mă rog, între timp noi avem de rezolvat diverse problemuțe de sănătate, vom vedea apoi ce se mai întâmplă, unde plecăm și mai ales dacă plecăm în țări exotice.

Ce funcționează mereu în relația noastră este faptul că nu ne forțăm unul pe celălalt să facem lucruri pe care nu ni le dorim și încercăm mereu să găsim o cale prin care să împăcăm și capra și varza. Calea noastră de mijloc este să mergem pe o insulă în Europa. Că o să fie o insulă în Grecia unde e mai cald, Tenerife, Madeira sau iar în Azore, vom vedea… În orice caz ne pregătim, între timp i-am făcut și pașaport.

Ce sfaturi ai pentru călătorii alături de cei  mici?

Până una alta, voi ce tips and tricks aveți pentru noi? În ce tabără sunteți? Ținem copiii acasă până fac 18 ani și ni se pare nouă că știu să se comporte în societate sau ne plimbăm cu ei?

O să povestim în alte articole cum au fost călătoriile prin țară cu bebilă, ce am luat cu noi și ce ne-a ajutat cu adevărat. Așteptăm să ne spuneți în comentarii ce alte curiozități aveți pe acest subiect.

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

9 comments