• Menu
  • Menu

Din Thailanda în Laos. Despre viza pentru Laos și orașul Huay Xai.

După aventurile din partea de Nord a Thailandei și cu ceva emoții cu privire la rănile noastre încă nu complet vindecate, ne-am făcut totuși curaj, nu am mai extins viza de Thailanda și am plecat spre Laos.
Dacă vrei să călătorești în Laos traversând din partea de Nord a Thailandei, o să găsești informații utile în articol.

Din Chiang Rai am luat un autobuz până în Chiang Khong, orașul Thailandez de la graniță. Autobuzul ne-a lăsat într-o stație de tuk-tuk-uri, de unde am luat unul care ne-a dus până la punctul de frontieră.

Huay Xai-5_1280x720

Huay Xai-9_1280x720

Autobuzul era foarte vechi, dar drumurile noi! Cred că e mai important ca drumurile să fie noi și fără gropi. Așa stă treaba în Thailanda (unde de multe ori și autobuzele sunt noi). În Laos lucrurile sunt invers. Cele mai multe autobuze sunt noi, dar drumurile sunt pline de gropi!

Viza pentru Laos

Așadar cel mai apropiat punct de frontieră între Thailanda și Laos este Chiang Khong, numele orașului de pe partea Thailandeză, respectiv Huay Xai, numele orașului de pe partea ce aparține Laosului.

Din Chiang Rai până în Chiang Khong sunt autobuze cam toată ziua, din oră în oră iar călătoria durează maxim trei ore.

Am ajuns la graniță, am prezentat pașapoartele și completat formularele! Nu uita să ai cu tine și poze tip pașaport, am plătit 30 de dolari și am primit permisiunea de a sta 30 de zile în Laos, fără întrebări sau verificări suplimentare!

Așadar dacă plănuiești să faci un tur prin această țară, procedurile de viză nu îți vor da prea multe bătăi de cap!

Extinderea vizei în Laos

Dacă vrei să extinzi șederea în Laos poți face și asta foarte ușor. Mergi în orice oraș care are și birou de emigrări (Luang Prabang are de exemplu), plătești 20.000 de kip pe zi (aproximativ 2 euro pe zi) și o taxă de 25.000 de kip pentru procesarea documentelor.

Ai dreptul de a extinde de două ori câte maxim 30 de zile de fiecare dată. Asta înseamnă că dacă vei extinde pentru 30 de zile o să plăteșt 600.000 de kip +25.000 taxa de procesare.

Dacă extinzi 30 de zile, apoi vrei să mai extinzi încă 10 zile, nu vei mai putea aplica pentru încă o extensie.


 

Trecerea din Thailanda în Laos în câteva poze

Huay Xai-12_1280x720

Huay Xai-13_1280x720

Huay Xai-14_1280x720

Și primul BeerLao bine meritat! Bine am ajuns în Laos!Huay Xai-25_956x800

În Huay Xai cu toate că plănuiam să stăm doar o noapte apoi să mergem mai departe noi până la urmă am stat două nopți. Majoritatea călătorilor stau maxim o noapte-două. Este mai mult un oraș de tranzit sau punct de plecare spre The Gibbon Experience.

The Gibbon Experience

Este probabil unul dintre cele mai interesante lucruri pe care le poți face în Laos. Un program eco ce oferă una din cele mai autentice experiențe. Include plimbări în natură în parcul național Nam Kan, dormit în case în copac și plimbări între ele pe tiroliană la înălțimi amețitoare.

În timpul experienței îți sunt oferite cazarea și toate mesele, toate aduse și servite în casele din copaci.

Din cauza rănilor încă deschise noi nu am profitat de aventură, dar cum aflasem cu câteva zile înainte despre ea, o detaliem aici pentru că o considerăm relevantă.

Tururile sunt de două sau trei zile și puteți să citiți mai multe despre asta aici.


În afară de asta nu sunt așa multe de făcut în Huay Xai. Majoritatea turiștilor petrec aici o noapte sau două apoi pleacă mai departe fie spre Luang Prabang, fie spre partea de Nord a Laosului.


Din Huay Xai spre Luang Prabang

Ai două opțiuni. Slow boat sau autobuz. Ambele durează aproximativ două zile. Am avut turiști aici la Villa Merry 1 (citește aici despre experiența noastră prin Work away) care au venit fie din Chiang Mai sau Chiang Rai în Luang Prabang cu slow boat sau bus. A fost un drum destul de obositor și majoritatea sunt de acord că varianta cu barca este mai interesantă!

Noi din Huay Xai am plecat spre Luang Namtha, despre care o să vă povestim în articolele următoare.


Poți să citești aici despre traseul noustru în Laos.


Unde să stai în Huay Xai?

Așa cum spuneam deja nu sunt multe de făcut. Există câteva restaurante și baruri, majoritatea se închid pe la 10 seara, noi am fost super norocoși în una dintre seri pentru că era să rămânem nemâncați, fiind închis aproape peste tot.

Mai toate restaurantele au cam aceleași prețuri și feluri de mâncare, dacă putem recomanda din inimă ceva e să cauți cazare undeva pe râu pentru a te bucura de apusurile de soare superbe!

Huay Xai-36_1149x800

Huay Xai-33_1280x720

Dacă ai întrebări le așteptăm cu drag!

Travel & love, love to travel!

 

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 comment