• Menu
  • Menu

Puerto Princesa și tururile la Honda Bay

Puerto Princesa este orașul principal din Palawan. Am povestit în ghidul de călătorie câteva lucruri despre această insulă și tot acolo găsești modul ideal în care să o descoperi. (așa cum cred eu că e mai ușor și logic dacă ai mai mult timp și vrei să te bucuri de experientă cu totul).

Azi o să vă povestesc puțin și despre Puerto Princesa. Acum trei ani când am făcut cunoștință era mult mai puțin dezvoltat decât azi. Între timp au fost construite două mall-uri și cartiere rezidențiale. Orașul se dezvoltă continuu.

Obiective turistice și lucruri de făcut în Puerto Princesa

În funcție de cât chef sau bani ani poți să faci tot felul de activități. Poți merge noaptea să vezi licurici, poți face o vizită la crescătoria de crocodili sau la expoziția de fluturi.

Noi am petrecut mare parte a timpului pe scuter în apropiere de Puerto Princesa. Am ajuns astfel pe plaje fără nume, nemarcate pe google maps sau pe plaje de care doar localnicii știau, poate și vreo 2-3 turiști. Nici nu e așa de greu să faci asta, te uiți pe hartă și vezi pe unde ar fi plaja, închiriezi scuter, te urci pe el apoi pleci în recunoaștere.

Dacă vrei să testezi cele mai bune restaurante din oraș lista asta o să îți fie de folos. Noi am auzit că și restaurantul acesta este simpatic și l-am încercat. Nu am comandat cele mai ieftine lucruri din meniu, dar nici cele mai scumpe. Așa cum știam deja, la pomul lăudat nu prea mergi cu sacul. Nu am fost super-mega-încântați de mâncare și am plătit cam dublu, poate chiar triplu față de cât am fi dat pe aceleași feluri de mâncare la un restaurant local.


Râul subteran din Palawan – Puerto Princesa

Acum trei ani am fost la Underground River, una din noile minuni ale lumii. Poate pentru că eram obosită, poate pentru că era cald, nu știu exact motivele, dar pe mine nu m-a impresionat așa de mult experiența. Am rămas mai impresionată de plajele de lângă.

Pentru a ajunge aici poți lua fie un tur sau poți merge cu un scuter până în Sabang, apoi am înțeles că plimbarea pe poteca maimuței (monkey trail) este interesantă. Nu ești legat de grup și dacă râul subteran nu te încântă așa mult, restul experienței poate o să îți placă.

Între Sabang și Puerto Princesa sunt cam 80 de kilometri, noi am mers până acolo pe scuter și ne-a plăcut drumul.


Honda Bay – Palawan

Dacă tot ai ajuns la mai mult de jumătate de lume depărtare de casă, ideal ar fi să mergi spre El Nido. Acolo-i treaba în materie de peisaje, tururi, lagune, plaje, snorkeling, diving și tot tacâmul. Sau în Port Barton.
Pentru că tot ai ajuns până aici poți lua și turul la Honda Bay. Asta dacă nu ai timp să mai bați insula, altfel, o să rămâi dezamăgit de faptul că aici tururile sunt mai scumpe decât în El Nido, mai scurte, peisajele nu sunt la fel de ofertante iar experiența a devenit pur turistică! (you are not stuck in traffic, you are traffic)

Tururi Honda Bay Puerto Princesa-12_1280x719

Tururi Honda Bay Puerto Princesa-11_1280x719
Tururi Honda Bay Puerto Princesa-27_1280x719
Tururi Honda Bay Puerto Princesa-33_1280x719

Pe la 7 dimineața te va ridica mașina de la hotel, apoi o să opriți să culegeți pe toată lumea ce ia parte la tur (în cazul în care nu ești ultimul ridicat), mai faceți o oprire la magazinul de produse pentru snorkeling unde o să mai lași niște bani pe echipament, după care purcedeți spre insule.
Trei la număr. Activitatea principală este alergatul după peștișori.

Peisajele sunt frumoase, nu spun nu! Te las cu pozele de mai jos și povestim după mai multe!

Tururi Honda Bay Puerto Princesa-55_1280x719

Tururi Honda Bay Puerto Princesa-59_1280x719

 

Tururi Honda Bay Puerto Princesa-68_1280x719

Tururi Honda Bay Puerto Princesa-79_1280x719

Tururi Honda Bay Puerto Princesa-83_1280x719

Tururi Honda Bay Puerto Princesa-85_1280x719

Tururi Honda Bay Puerto Princesa-93_1280x719

Tururi Honda Bay Puerto Princesa-107_1280x719

Tururi Honda Bay Puerto Princesa-109_1280x719

Că să aduni toți peștișorii lângă tine nu îți trebuie decât o bucată de pâine. Cred totuși că tururile, turiștii și pâinea îi face pe pești să își schimbe obiceiurile și probabil nu mai migrează așa mult, sunt foarte învățați cu oamenii, ba chiar ai șansa să te și ciupească (nu te rănesc, e mai mult șocul că te-a ciupit ( mușcat?) un pește).

După toată distracția asta pe insula cu numărul trei vei merge la popotă pentru masa de prânz. Acum trei ani ți se pregătea masa pe barcă, acum ai restaurante pe insulele remote, zone de fumat, zone de picnic. Lipsesc bonurile de ordine și ghișeul ca la muzeu. Nu e rău, dar experiența părea mai autentică acum trei ani.


Să nu mă înțelegeți grești, nu spun că nu ne-a plăcut, spun doar că dacă ajungi în El Nido sau Coron cu siguranță o să îți placă mai mult! El Nido s-a dezvoltat foarte mult față de acum trei ani și continuă să o facă. Sper doar să facă față valului de turiști, turismul în sine să fie mai ecologic (unele insule au foarte multă mizerie pe ele, cel puțin așa a fost cazul insulei pe care am dormit în turul luat din El Nido).

Palawan a explodat ca notorietate, e numită în multe top-uri ca cea mai frumoasă insulă din lume, asta îi face pe turiștii curioși să vină în număr tot mai mare iar pe localnici să se bucure de încasări și ridicarea nivelului de trai. Nimeni nu pare prea interesat de susținea locului prin acțiuni de curățare și mai ales de educare – copii, nu mai aruncați gunoiul în apă sau pe plajă! Sper să rămână un Paradis, așa cum și este!

Și ca să te convingi, uite ce video frumos a iești din aventura noastră în Palawan.

 

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.