Ne-am întors în Nicaragua, țară ce ne atrage tot mai mult pe măsură ce o descoperim. Spre deosebire de sora ei de la Sud, Costa Rica, în Nicaragua prețurile sunt mult mult mai mici. Ai și varietate. Plaje, orașe coloniale și zone remote cu animale în sălbăticie.
Așadar nu e nevoie să mergi până în Costa Rica pentru toate astea. Da, poate în Costa Rica serviciile sunt ceva mai bune, dar nu te împiedică nimeni să te deplasezi cu shuttle, cu ghid, mașină închiriată. Mai ales dacă îți permite bugetul. Autobuzele locale au prețuri de pe la doi dolari până pe la cinci, șase, în funcție de destinația aleasă. Cu shuttle prețurile se învârt pe la 20-30 de dolari.
Tocmai pentru că ne place așa de mult această țară am început să descoperim ușor ușor și contextul socio-economic. Ne-am apucat să ne împrietenim cu oameni și să îi întrebăm despre violența conjugală, copii, obiceiuri în familie și multe altele. O să vă redau mai jos ce am aflat, dar și ce am experimentat noi. Concluziile le trage fiecare. Mie mi se pare că în foarte multe privințe se aseamănă cu România.
Cum e în Nicaragua?
Curioși să trecem de imaginea de suprafață, am început să punem întrebări, să ne facem prieteni din toate păturile sociale. Și oameni cu ceva mai multe resurse, dar și cu oameni de la sate.
Cum e în Nicaragua din punct de vedere politic
Comunismul a căzut în 1989, ca și la noi. Între timp însă președintele este la putere de 12 ani și nu pare că vrea să se dea dus, chiar dacă el nu are voie să mai candideze conform constituției. Daniel Ortega a mai fost în funcție și în perioada 1985-1990. A câștigat pentru a 3-a oară alegerile în 2016 cu 74% din voturi. Puteți să citiți mai multe despre el aici. E o lecție de istorie interesantă.
După revoluție, ca și la noi, mulți oameni au devenit bogați peste noapte, alții au devenit tot mai săraci.
Poporul este de acord cu ce se întâmplă, dar și împotrivă. Sau pur și simplu sunt mult prea preocupați cu altele încât să se streseze cu politica. Ca peste tot de altfel. Concluzia discuției despre politică a fost în linii mari că democrația nu funcționează, sau nu funcționează la fel, peste tot în lume.
Statutul femeilor în Nicaragua
Violența conjugală – găsești cât cuprinde. Să nu uităm că și în România o femeie este bătută la fiecare 30 de secunde.
Nici nu am căutat statistici, doar am stat de vorbă cu oameni. Iar asta este una dintre întrebările pe care nu le poți pune așa, din senin. Am așteptat să trecem de un anumit nivel al prieteniei ca să putem ajunge la curiozitățile astea. Ni s-a răspuns însă cinstit. Nu este ceva normal să îți bati mama/iubita/soția, dar se întâmplă des.
Femeile nu prea fumează, este văzut ca un obicei urât.
În Nicaragua, mai ales la sate, fetele încep să facă copii pe la 18, 19, 20 de ani. Majoritatea oamenilor cu care am vorbit povestesc despre numere mari de frați și surori acasă. Câte opt, nouă, zece copii. Se întâmplă uneori fiul sau fata cea mare să aibă copii mai mari decât cel mai mic frate. Generațiile mai tinere în schimb încep să facă tot mai puțini copii.
Surprinzător, Nicaragua a avut o femeie în funcția de Președinte, din 1990 până în 1997.
Alte detalii sociale
Multe persoane din Nicaragua merg să muncească în Costa Rica mai ales în perioada recoltelor.
Cuplurile nu se căsătoresc mereu, deseori aleg doar să își petreacă restul vieții împreună, dar nu oficiază neapărat relația.
Este o țară destul de religioasă. Întâlnești Catolici, Adventiști, dar și tineri ce merg tot și tot mai puțin la biserică. Avortul, chiar și cel medical, este interzis. Poți să citești mai multe despre asta pe Wikipedia.
Mulți oameni lucrează la câmp. Mai ales în zonele mai izolate – Ometepe de exemplu. Nicaragua se laudă cu cafea, plantații de banani, orez.
Prețurile în Nicaragua sunt cel puțin la jumătate față de Costa Rica. Transportul în comun – chicken bus. Adică autobuze școlare vechi din America transformate. Partea rea la acestea autobuze este faptul că într-un fel încap trei copii pe o banchetă și altfel trei adulți.
Oamenii sunt primitori, îți zâmbesc, te salută pe stradă, te ajută, nu încearcă neapărat așa des să te taxeze mai mult decât face. Dacă o fac diferențele sunt oricum mici.
Leon este un mare centru universitar. De altfel există o dispută între oamenii din diverse părți ale țării. Ca și la noi unii sunt mai înceții, alții mai lăudăroși. Din punctul meu de vedere Granada este un oraș mult mai frumos și mult mai curat decât Leon, dar m-am bucurat și de atmosfera și prețurile mici din Leon. Știți voi, oriunde sunt mulți studenți trebuie să fie și prețuri mici.
De menționat – pe Rio San Juan aveau mici universități în aproape toate sătucele mai mari. Wow!
Experiențe în Nicaragua
La capitolul experiențe stau excelent. De la orașul universitar Leon și până la Corn Island, găsești în Nicaragua de toate pentru toată lumea.
Numesc doar câteva
- Cerro Negro și boarding pe vulcan, experiență cel puțin unică;
- Granada este cel mai frumos oraș colonial, fără urmă de îndoială;
- Rio San Juan și Rezervația Indio Maiz – loc ce merită exploatat la maxim pentru întâlniri surpriză cu animale sălbatice, fără taxele exorbitante din parcurile Costa Ricăi;
- Ometepe, o oază de liniște și rural în peisaje exotice, cu vulturi zburând pe plajă, pești în apă, în mijlocul lacului Nicaragua, cu doi vulcani de escaladat. Vezi video 1 și video 2.
Ne-am bucurat să experiementăm și Jinotega, zona faimoasă pentru plantațiile sale de cafea.
Pe unde mai mergem în Nicaragua
Încă avem de explorat Corn Island, acolo ne așteptăm să găsim iar un vibe jamaican, ca în Cahuita. Ah, iar pentru amatorii de petreceri nu trebuie să ratați Sunday Funday. Prietenul nostru Lucian a fost foarte încântat.
În linii mari cam asta ne amintim din discuțiile cu oamenii. Nu aș vrea să pară într-o lumină negativă Nicaragua, sub nici o formă. Are mulți tineri cool și trendy, locuri hip pentru turiști sau localnici, multă muzică, un vibe pozitiv.
Mai stăm prin Nicaragua. Dacă sunteți curioși să mai aflați lucruri noi vom încerca să le aflăm pentru voi.
Leave a reply