Am promis de acum ceva vreme că o să vă povestim mai multe și despre partea financiară. În primul rând, învățați cu joburile călduțe de birou, ne-a fost destul de greu să ne hotărâm asupra celui mai avantajos mod de colaborare din punct de vedere legal. Sunt atât de multe. SRL, PFA, SRL-D. Lista e imensă.
Găsești aici articolul cu prima listă de întrebări.
Cum colaborați voi din punct de vedere legal?
Momentan noi am decis că PFA-ul este cea mai bună, rapidă și comodă soluție. Mulți alți amici freelanceri au SRL-uri, sau funcționează în paralel cu ambele. O vreme, în perioada în care eram și angajată, îmi era cel mai bine și ușor să lucrez prin drepturi de autor cu oprire la sursă.
Codul fiscal s-a modificat însă, iar de anul acesta nu mai plătesc firmele pentru contracte, ci fiecare e răspunzător să își plătească.
Mă rog, nu suntem contabili, chiar departe și pe partea asta încă bâjbâim puternic și noi. Ideea de bază este să faceți și voi research, dar să apelați la un specialist care vă poate îndruma.
Eveniment despre contabilitatea pentru freelanceri
Nu mă apucam să vă povestesc despre lucruri pe care nu le stăpânesc nici eu prea bine dacă nu aveam și o soluție. Ediția cu numărul doi a evenimentului No.Mad Talks exact această parte financiară o acoperă.
Cred că este o informație importantă și sper să fie o sală plină.
Poate ai vrea să descoperi sub ce formă juridică e mai eficient pentru tine să lucrezi. Poate vrei să îți notezi exact ce cheltuieli poți deduce. Fiecare are propriile întrebări și curiozități.
Joi, 12 iulie, ora 19.00, te invităm la Episodul 02 NO.MAD Talks, să afli de la #ValentinaSaygo cum să ai o relație de iubire cu ANAF-ul simplă și ușoară, fără complicații.
#ValentinaSaygo o să ne mai spună ce forme juridice sunt cele mai potrivite, ce legi s-au mai schimbat, cum să citești site-ul ANAF ca-n palmă, care sunt greșelile cele mai întâlnite pe care le fac freelancerii și toate lucrurile de bază pe care orice om care lucrează pe cont propriu trebuie să le facă.
De unde aveți venituri?
La acest capitol am fost foarte norocoși din mai multe motive. Există o grămadă de platforme online de joburi. Problema cu aceste platforme, ca orice altceva, este că trebuie să investești timp până crești. Până primești mai multe joburi, începi să primești și reviews etc. O să povestim mai jos despre Upwork.
Nouă ni s-a întâmplat să întâlnim clienți la locul și momentul potrivit. Am plecat prin Asia cu bani strânși, speram că blogul o să crească suficient cât să ne aducă profit. În cele nouă luni în care am stat în Asia am avut însă doar două sau trei campanii destul de micuțe. Nimic pe aproape cu așteptările pe care le aveam noi.
Am primit însă joburi de freelanceri punctuale, majoritatea venite prin intermediul blogului. Am povestit aici pas cu pas din ce câștigăm efectiv bani.
Am revenit de urgență în România, tata era prin spital iar conturile noastre se goleau de la o zi la alta. Am avut foarte mult noroc pentru că nu am avut întârzieri majore de plată. Cum spuneam, lucrurile ni s-au aliniat. Pentru că ar fi fost foarte greu să rezistăm fără venituri stabile și suficient rulaj și cu întârzieri majore.
Chiar dacă nu am rămas niciodată fără bani în buzunar și nu pot spune nici că ne-a fost extrem extrem de greu, primii doi ani au venit dese ori cu provocări. Mă gândeam uneori cu nostalgie la cât de comod îmi era la birou când știam lună de lună câți bani o să iau și nu aveam grija întârzierilor.
Cum plătiți taxele?
Se plătesc foarte ușor online, din fericire. Ba chiar se pot depune și declarații. Nu am încercat încă, vă povestesc după cum a mers. V-am spus că și noi acum învățăm lucruri despre asta.
Site-uri de joburi pentru freelanceri
Am povestit cu mai mulți oameni care au ca sursă de venit Upwork și mai toți spuneau că au avut nevoie de până la doi ani pentru a începe să aibă venituri stabile. Evident uneori ține și de noroc. Avem un amic ce a auzit la noi de Upwork, a spus hai să îmi fac și eu un cont și a prins un job de traducere pentru care a fost plătit și clientul a și revenit.
Există o grămadă de resurse online despre cum să îți crești profilul de Upwork sau Freelancer.
Și cu acest articol cred că am acoperit complet partea financiară, sau cât știm noi să vorbim despre ea. Mai multe detalii sigur aflați la evenimentul de care vă povesteam mai sus.
Leave a reply