• Menu
 • Menu

Cum călătorim fără să părăsim casa? 15+ modalități

Iubesc atât de mult călătoriile tocmai pentru că m-au învățat atât de multe lucruri. Pe unde am mers, am încercat să absorb idei, moduri de viață, similarități și diferențe între „noi” și „alții”.

Cultură, obiceiuri, feluri de mâncare preparate în case. Din Iran m-am întors cu o carte de Hafiz, unul dintre cei mai cunoscuți poeți iranieni, din Portugalia cu frigul oceanului în oase și gustul fripturilor de ton alături de vin de Porto, din Insulele Azore am în mine peisajele care mi-au spus cel mai mult – aici e acasă.

Îmi e dor de plajele din Thailanda pe care eram doar noi, de mersul cu scuterul cu căști îndoielnice pe cap, de focuri de tabără, cântat la chitară (Alex încă mai cântă zilele astea, măcar de asta încă mă bucur), de situațiile dubioase în care ne găseam uneori călătorind.

Așadar zilele astea am călătorit, dar altfel. Hai să îți spun și ție cum poți să călătorești fără să părăsești apartamentul.

Gătește

Unul dintre simțurile pe care ni le antrenăm în călătorii este cel al gustului. Caută pe internet câteva rețete din destinațiile tale preferate și încearcă să le pui în practică la tine în bucătărie.

Ce gătim noi? Chestii de prin Asia – Pad thai, fried rice în diferite feluri, curry, creveți/legume tempura, butter chicken, de prin America Centrală facem burrito (cu carne sau fără), quesadilla, chilli con carne, din Italia – Alex face niște paste carbonara de se ling pe degete și nepoții. Călătorim din aromă în aromă la noi în bucătărie.

Învățăm/repetăm o altă limbă

Ca să nu uităm spaniola începem uneori să vorbim prin casă între noi. În alte dăți ne uităm la filme în spaniolă. La capitolul ăsta vă recomand serialul Vis a vis, nouă ne-a plăcut și e oarecum asemănător cu Casa de Papel (care e mai cunoscut).

De câteva zile ne-am amintit de Duolingo și am început să repetăm spaniola. Acum e și mai fain. Când am încercat prima dată Duolingo pe mine mă frustra foarte mult pentru că îmi era greu să învăț. Cut doi-trei ani mai târziu, dar după șapte luni petrecute în Mexic și America Centrală, chiar îmi face plăcere să exersez cu duolingo. Pentru că acum chiar știu spaniolă și doar repet, învăț gramatica mai bine, învăț cuvinte noi.

Citește

Bloguri de călătorie

Eu mi-am răsfoit blogul și am mers din amintire în amintire. Știți? Pentru asta l-am pornit în primul rând. Ca un jurnal pentru mine, cei apropiați, pentru a încuraja o mână de oameni să călătorească mai mult. Știu că sună a narcisism, dar îmi place să îmi răsfoiesc blogul.

Să mă întorc pe terasa în care am sărbătorim doar noi doi Revelionul în Antigua, în Guatemala și erau artificiile atât de aproape, cu vulcanii pe fundal și muzica și totul era așa frumos încât mi-au dat lacrimile.

Uneori mă întorc și la amintirile neplăcute. Săptămânile alea trei când eram accidentați, mai alex Alex. Câtă grijă, răbdare și blândețe am arătat unul față de celălalt. Pe mine chiar m-a impresionat perioada aia și mi-am dat seama că sunt în relația potrivită. Într-un fel a fost ca și cum am devenit brusc doi bătrâni neputincioși ce au nevoie unul de altul pentru a face chiar și cele mai simple lucruri.

Așadar citește blogul nostru, citește ce blog de călătorii îți place ție, trăiește alături de personaje în călătoriile lor prin lume.

Uite aici și o listă cu cele mai bune bloguri de călătorie din România.

Cele mai bune bloguri de călătorii din România

Cărți

Dacă nu ai chef de bloguri, poate ai vrea să citești o carte? Sega – Namaste este una dintre cărțile ce m-a inspirat pe mine să îmi iau lumea în cap până la urmă. O citeam în timp ce aveam experiența deloc plăcută din primul all inclusive la care mergeam, în Portugalia. Ce bine îmi sunau aventurile din carte, în comparație cu locul ăla atât de… frumos în felul lui, dar fad.

O altă carte de călătorii care m-a bucurat a fost America dezgolită de la brâu în jos, de Raluca Feher.

Și The Divan of Hafiz. Cartea din care citesc și pe care o miros atunci când vreau să mă duc înapoi cu gândul la plecarea noastră curajoasă în Iran. Cartea asta are mai multă însemnătate pentru mine datorită locului de unde a fost cumpărată. Sunt sigură că aveți în bibliotecă și voi cel puțin o carte din călătorii.

Mi-am amintit că mă așteaptă în bibliotecă și Letters from Burma, carte cumpărată chiar în timp ce călătoream prin Asia.

Into the wildAndrei Lasc – 07.07, George Orwell – Burmese days (prima carte a scriitorului, îl știți pentru romanul 1984 sau Ferma Animalelor, Jose Saramago – călătoria elefantului sunt doar câteva recomandări.

Mie îmi place foarte mult cum scrie Hemingway și sunt fascinată de el, motiv pentru care am citit cu foarte mare plăcere și m-am teleportat în acțiunea cărții din Soția din Paris. Cărțile lui nu sunt tocmai de călătorie. Mi-a mai plăcut și m-a teleportat în peisaj și Grădina Raiului. (dar nu, nu e o carte de călătorie).

Dar mintea ta evadează în fiecare carte pe care o citești. Tot o călătorie e și aia. Iar când nu călătoresc în exterior, îmi place să călătoresc spre interior citind cărți și articole de psihologie.

Vloguri & filme

Poți să călătorești privind documentare. One strange rock sau our planet, Șapte ani în Tibet, Eurotrip (Scotty doesn’t know), Wild, Into the wild, deja clasicul Eat, Pray, Love sau A map for Saturday.

Doar scrie Vlog de călătorie pe Youtube și deja ai atââât de multe opțiuni la dispoziție. Aici găsești vlogurile noastre de prin lume.

Fă într-un final ordine în fotografii

Sigur îți amintești de TOATE fotografiile alea din călătorii de care nu te-ai ocupat. Eu mă declar 100% vinovată. Sincer, simt că o să ieșim din autoizolare iar eu tot nu o să am ordine în fotografii.

Știți de ce? Pentru că de multe ori când încep să fac ordine, mă întorc iar și-mi amintesc – ba cum ne-a plouat, cum am făcut pană, ce frumos era la cascadă, cum am dansat și cântat, cum am gătit în hostel mâncare românească, cum ne bătea vântul în vârf de piramide… Savurând toate momentele astea cumva am parte și de o stare de pace și de liniște. Cum nu am călătorit mereu atât de mult, nu e ca și cum nu știu cum e să stai într-un loc.

Și am încredere că la un moment dat o să călătorim iar și o să vedem cu ochii noștri.

Vizitează virtual muzee

În perioada asta foarte multe muzee oferă tururi online gratuite. Uite câteva dintre ele.

 1. British Musem
 2. Rijksmuseum – Amsterdam
 3. Galeria Națională de artă din Washington 
 4. Muzeul Național de Artă Modernă și Contemporană din Seoul
 5. Muzeul Van Gogh – Amsterdam
 6. Galeria Uffizi din Florența
 7. Muzeul Național de Antropologie – Mexic 
 8. d’Orsay – Paris
 9. Muzeul Anne Frank (pe site găsiți și video și alte informații utile)
 10. Muzeul Vatican
 11. Șiiii tur virtual pentru Muzeul de Cercetare NASA 😍

și operă sau alte evenimente

O grămadă de opțiuni în acest articol!

Fă o listă cu locuri în care ai vrea să mergi

Nu știm când o să ieșim din asta, dar nu strică să fim pregătiți. Pentru unele persoane tot researchul de dinainte de vacanță echivalează aproape cu vacanța în sine. Evadează din rutină plănuind următoarele plecări.

Care sunt top cinci locuri pe care ai vrea să le vezi în această viață?

(Bonus, acest link pe care il am în bookmarks de câțiva ani, cu cele mai frumoase librării din lume.)

Fă research pe pinterest sau instagram

Uite, asta e o platformă pe care eu nu prea o folosesc, dar atunci când a apărut, îmi plăcea să îmi fac și eu boards și să salvez tot felul de locuri în care îmi doream să ajung. Călătorește folosind Pinterest.

Sau Instagram. Pe unde vrei să ajungi? Dă un search după destinație și spor la descoperit!

Caută și salvează destinații de vacanță frumoase din România

Pentru asta eu am folosit site-ul travlocals de care am aflat la început de martie. Chiar tot salivez acolo la toate opțiunile minunate de cazare! O să vă povestesc săptămâna următoare mai multe despre ei.

Am și salvat câteva poze din locuri faine.

The magic cottage Rosies Retreat

Dragonfly Gardens Glamping 😍

Și casele din copaci din Cluj + multe multe alte locuri absolut superbe! În multe am vrea să ajungem și călătorim virtual spre ele până atunci.

Caută Walking Tours pe Youtube

Dacă vrei să ai impresia că ești acolo cu un ghid, caută walking tours pe Youtube. Sunt destul de multe canale.

Vezi cum s-au schimbat în timp destinații de patrimoniu

Un proiect google, în care poți vedea cum schimbările climatice afectează obiective turistice și de patrimoniu foarte importante.

Vezi unde te trimite google

Folosește opțiunea de I’m feeling lucky și vezi pe unde în lume te trimite google să explorezi.

Poți să te uiți live la panda

Bine, momentan nu sunt voluntari care să stea după panda, să mute camere etc… Deci e posibil să te uiți jumătate de oră și să nu vezi picior de giant panda. Uneori ai noroc și îi vezi cum stau cu fundul la tine și își mănâncă bambusul.

The animal webcams remain online, but volunteers will not be operating them, so animals may not be visible at all times.

Vezi ce muzică e în topuri în alte țări

Ce dor îmi e de Mexic și de muzica dată tare în farmacii! Motiv pentru care am căutat ce muzică e în topuri anul ăsta și am găsit un playlist pe Spotify. În cele șapte luni în America Centrală a început să îmi placă inevitabil despacito (na, că i-am dat și un play), ba chiar ascultam neașteptat de multe melodii asemănătoare. 🙈

Și mai am idei, dar cred că sunt destule momentan!

Cu imaginație putem să călătorim ORIUNDE! Să știți că sunt la un pas distanță de a încerca să facem acasă atmosferă de vacanță. Să ne îmbrăcăm ca la plajă, să ne costumăm în mexicani… The mind is a wonderful thing! Știai că atunci când ești trist, dacă începi să zâmbești, creierul tău o să creadă că ești fericit șiiii o să începi să te și simți mai fericit? 

Hai, despacito toată lumea!

Dacă pe tine simfonia numărul cinci de Shostakovich te face să simți ca într-o călătorie, dă play la ce îți place tie!

Vă pupăm și spor la călătorit virtual! Să ne spuneți ce idei mai aveți și voi!

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

4 comments