Din lista noastră lungă cu sute de obiective și locuri fără aglomerație din România am mai apucat să vizităm o parte, ca mai apoi să vă putem recomanda și vouă.
Continuăm seria articolelor cu locuri fără aglomerație de explorat în #RomâniaLipaLipa. Încercăm, pe cât posibil, să acoperim cât mai mult din țară, astfel încât să nu favorizăm doar anumite zone. Și am încercat și să vă oferim un mix de obiective turistice de patrimoniu și naturale. Tu câte dintre ele ai vizitat?
Pare că noi ne-am cam îndrăgostit de sate și de zonele rurale și scoatem la iveală povești peste tot pe unde mergem. Descoperă cu noi încă 15 locuri fără aglomerație de vizitat în România. Urmează curând încă 15 .
Te invităm să citești și să te inspiri și din prima parte sau din partea cu numărul 3 din această serie. Găsești mai multe locuri interesante urmărind vlogurile noastre de pe Youtube, sau citind postările de pe Instagram.
Dacă ai întrebări sau recomandări de și mai multe locuri fără aglomerație ce merită să fie pe listă, le așteptăm în comentarii.
1. Cheile Crivadiei – coordonate GPS
O descoperire ce ne-a surprins, după ce tocmai vizitasem și Cheile Băniței. Dacă e să fac o comparație între cele două pot spune despre cele ale Crivadiei că te surprind mai mult, dar Cheile Băniței sunt mult mai fotogenice.
Din păcate nici unul dintre aceste obiective turistice nu este amenajat în adevăratul sens al cuvântului. Pentru Cheile Crivadiei începeți de la biserica din sat (coordonate GPS), mergeți prin râu o vreme, până ajungeți în chei, vă intersectați cu podul, apoi continuați prin acest tărâm de vis până când apa începe să fie tot mai mare.
2. Piatra Broaștei – coodonate GPS
Un loc pe care nu îl poți vizita fără lentila macro, asemănător oarecum cu locul Fosilifer Credința (despre care am povestit aici).
Aici poți face o călătorie în timp până la marea neocretacică. Găsești sisturi cristaline, recifuri de corali, schelete de pești și alte minunății încrustate în rocile modelate de ape.
Găsești mai multe detalii și foto și aici.
3. Cheile Băniței – coordonate GPS
În cheile Băniței parcă ești în altă lume. Drumul de acces te duce printr-o propietate privată, încearcă să o respecți, nu e nimic amenajat și la momentul scrierii acestui articol nu ai nici măcar indicator.
Sunt destul de scurte ca lungime, dar este un obiectiv pentru care merită să oprești.
Și mai găsești inspirație aici.
4. Tinovul Mare – coordonate GPS
Noi l-am întâlnit în plimbarea noastră pe Via Transilvanica, mai exact am făcut un mic ocol. Îmi doream de mult timp să vizitez un tinov sau o turbărie, iată că am și reușit până la urmă și mi-a plăcut LA NEBUNIE!
Tinoavele și turbăriile sunt zone umede, cu sol mlăștinos. Aceasta se datorează pânzei freatice aflate foarte aproape de suprafață. Sunt ca o altă lume iar plantele și animalele pe care le găsim în astfel de zone sunt specifice lor. Zonele de genul acesta au un rol foarte important pentru mediu. Ajută la păstrarea echilibrului natural, dar funcționează și ca un fel de memorie a planetei.
5. Cheile Bicăjelului – coordonate GPS
Un traseu mai puțin cunoscut într-o zonă destul de aglomerată. Nu știm nici noi motivul pentru care această zonă a rămas în obscuritate, dar e un traseu plăcut, ușor și surprinzător. Noi ne-am abătut puțin și de la traseu și am admirat chiar și mai bine peisajul din jur.
Lipa-Lipa recomandă această plimbare prin una dintre cele mai frumoase zone carstice din România. Găsești mai multe detalii și în vlog, traseul este accesibil și iarna.
6. Castelul Kemeny din Brancovenesti – coordonate GPS
Un obiectiv turistic de patrimoniu destul de puțin știut, o nestemată în stil renascentist pe care o poți vizita și virtual 360 până ajungi să o vezi în carne și oase, cum s-ar spune.
Istoria castelului o descoperi pe site-ul Visit Mureș.
7. Transvulcan – coordonate GPS
Uite că descoperim sau redescoperim locuri noi peste tot. Transvîlcan este cel mai abrupt drum din România și face legătura dintre Oltenia și Transilvania, străbătând munții Vîlcan. Ne-am oprit pe platoul din vârf, unde am admirat o panorama superbă de 360°.
Vi-l recomandăm pentru peisajele superbe, dar și pentru un strop de adrenalină. Găsești detalii și aici.
8. Drumul Vitoriei Lipan – coordonate GPS Crucea Talienilor
Cunoscut și ca drumul talienilor datorită constructorilor ce erau din Italia. Nu vă imaginați că există o explicație mai profundă. Nouă ne-a plăcut să ne amintim Baltagul iar apoi să mergem pe urmele Vitoriei, sau cel puțin pe o parte din drumul urmat de ea până la Crucea Talienilor din Pasul Stănișoara.
Bine am făcut pentru că ne-am și distrat, dar am dat și peste peisaje de vis. Drumul era în asfaltare când am fost noi în zonă, probabil o să fie gata curând. Cred că ar ajuta mult și câteva panouri cu povestea Vitoriei.
9. Poiana Mărului și Holbav
Ambele sunt în apropiere de Brașov. Atât Poiana Mărului (coordonate gps), dar și Holbav (coordonate GPS) sunt ținuturi de poveste. Aici merită să mergi și iarna și oricând vrei să mergi la liniște și frumos. Ce ai de făcut? Plimbări pe dealuri, admirând peisajul. Nu vă rezumați doar la zonele prin care am fost noi, întrebați localnicii care deal e cel mai frumușel și mergeți să îl căutați la picior.
În Holbav ne-a plăcut mult peisajul văzut de aici, în Poiana Mărului ne-au plăcut apusurile văzute de pe dealurile din spatele și peste drum de pensiunea la care am stat.
Găsești aproape și Peștera Gang, dar nu numai. Noi am mers și pe la Șinca. Vezi vlogul, acolo găsești detalii cu privire la cele mai bune locuri pentru apus si pentru a admira peisajul, te inspiri, îți faci bagajul și-ai plecat.
10. Semeringul Bănățean (coordonate GPS Gara Oravița)
Acesta este supranumele dat celei mai vechi căi ferate montane din România, ce face legătura dintre Oravița și Anina (județul Caraș-Severin). Este a cincea cale ferată construită pe actualul teritoriu al țării noastre și cu siguranță una dintre cele mai frumoase.
Găsești mai multe detalii aici.
11. Turbăria Lăptici – coordonate GPS
A fost menționată și în acest articol unde găsești și mai multă inspirație pentru o escapadă în zonă.
Turba este un cărbune format prin descompunerea lentă a materialelor vegetale iar flora din turbării este specifică. Salcia de turbă de exemplu este un exemplar ce a supraviețuit și erei glaciare, așadar noi credem că este un loc interesant de vizitat.
Accesul în turbărie este gratuit, dar nu se vizitează și iarna.
12. Cheile Tișiței – coordonate GPS
Sau Raiul în stil Vrâncean :)). Situate în Parcul Natural Putna-Vrancea, te întâmpină chiar de la intrare cu un peisaj scos din povești!
Traseul este accesibil tot timpul anului.
Pârâul Țișița a săpat o vale destul de adâncă pe alocuri, cu aspect de canion. Este locul în care norocoșii pot să vadă floarea de colț la cea mai joasă altitudine. Noi nu am fost printre norocoși.
Dacă vă uitați la Dark, tunelurile din Cheile Tișiței o să vă placă și o să vă trimită în atmosfera serialului. Într-un fel am dus vrânceanul în raiul lui. Găsești mai multe detalii aici.
13. Satul Hoșman și biserica fortificată – coordonate GPS
În primul rând peisajul este superb și iarna și vara și oricând ai merge. Dar mai apoi, biserica fortificată din Hoșman are și povești interesante. A fost construită în 1270 de către niște meșteri din Viena. Astfel această biserică este, să spunem, verișoara catedralei Sfântul Ștefan din Viena.
14. Culele de la Măldărești – coordonate GPS
Culele sunt turnuri de apărare iar cuvântul provine din limba turcă. Avem astfel de turnuri în multe locuri din țară, la Măldărești însă o găsim pe cea mai veche și cea mai trainică.
Ridicată de boierii Măldărești la început de secol al XVI-lea, la câțiva kilometri de Horezu te așteaptă cula Greuceanu, alături de mai tânăra culă Ducă.
Le vezi și in videoul de mai jos.
Avem și două recomandări de cazare în zonă – Hanul Vatra ori La Conac Horezu.
15. Parcul National Buila-Vânturărița – coordonate GPS
Este cel mai mic parc național din România, dar aveți la dispoziție 19 trasee și multe alte obiective turistice naturale, așadar și o grămadă de locuri fără aglomerație. Destul de puțin cunoscut și vizitat de turiști, merită să îi facem reclamă din plin și să vă povestim despre toaateee locurile pe care le găsiți aici.
- Cheile Bistriţei – coordonate GPS
- Cheile Costeşti
- Cheile Cheia, unele dintre cele mai înguste şi sălbatice sectoare de chei din ţară
- Cheile Olăneşti
- Valea Otăsăului
- Peştera Liliecilor (Sfântul Grigore Decapolitul) de la Bistriţa
- Peştera Urşilor din Cheile Bistriţei
- Dolinele din Muntele Arnota
- Poiana cu ghiocei bogaţi (Leucojum vernum) de la Prislop
- Arcada naturală Casa de Piatră de la Pătrunsa
- Rezervaţia de tisă de la Cheia
- Poienile cu orhidee din Valea Cheia
- Peşterile din Cheile Cheii: Peştera cu Lac, Peştera Laleaua Verde
- Peştera Arnăuţilor din Cheile Olăneşti (Folea)
Iar în apropierea Parcului Național găsești
- Rezervaţia Naturală Muzeul Trovanţilor Costeşti
- Rezervaţia Naturală Slătioara
- Rezervaţia Naturală Mlaştina Mosoroasa din Băile Olănești
Mai multe detalii găsești pe site-ul parcului.
Bonus: Cetatea din Petresti – coordonate GPS
Cu adevărat un colț uitat de lume. La doar câțiva km de Sebeș te așteaptă această comoară foarte puțin vizitată, veche de peste 500 de ani. O ruină azi, stăpânită de natură, păstrând zidurile originale și turnul înalt. Poți să citești mai multe aici.
Cam asta a fost lista de azi cu 15 locuri fără aglomerație din România. Avem în tolbă încă 15 pe care urmează să le postăm curând, așadar nu uita să te abonezi la blog.
Spor la călătorit și aveți grijă de voi! Ne vedem și pe Facebook, Instagram (Simona și Alex) și Youtube, nu uita să îi dai un share! Hai și în grupul dedicat – România Lipa Lipa. Mulțumiiiim!
E suficient să scriem despre locuri fără aglomerație din România? Nu. Pentru că se pot aglomera imediat. Dacă ajungeți într-o destinație și e prea multă îmbulzeală, e simplu, plecați!
Cum vizitați oare cât mai multe destinații fără aglomerație în România? Noi încercăm să evităm weekendurile, undeori ne trezim foarte devreme (ca aici de exemplu). Revenin curând cu un nou articol cu și mai multe idei.
Câte destinații fără aglomerație știai din această listă?
Gradina Zmeilor Sălaj
Link salvat ca bookmark pentru 2021. La multi ani!
Frumoase destinatii, multumesc mult pentru recomandari
[…] 8 ore ago8 min read1 comment Written by Simona Share this article Next article 15 locuri fără aglomerație de vizitat în România – partea a 2-a […]
[…] 4 secunde ago8 min readAdd comment Written by Simona Share this article Next article 15 locuri fără aglomerație de vizitat în România – partea a 2-a […]
Superb!
Multumim de imaginile si informatiile pretioase ,pe care ni-i le daruiti!